Начало / Любопитно / Три книги за земетресения

Три книги за земетресения

В ранните часове на 22 май България беше разлюляна от силно земетресение. Гневът природата ни показа колко сме малки и безпомощни. Lira.bg ви предлага три книги на тази тема, които могат да бъдат намерени на българския книжен пазар.

„Разрушителните исторически земетресения в София” от Стоян Авдев.  В книгата са събрани и критично анализирани всички по-известни факти за историческите земетресения, случили се в София през последните пет века. Специално внимание е отделено на разрушителните трусове от 4 април 1818 г., 30 септември 1858 г. и 17 октомбри 1917 година. Цялата тази информация и оценката на сеизмичния риск сочат, че най-тежкото природно бедствие, което може да се случи на България е бъдещо земетресение с магнитуд М=7 по скалата на Рихтер и епицентър град София.Според прогнозите на Геофизическия институт на БАН, при такъв земен трус броят на загиналите ще бъде над 13 хиляди, на ранените – над 38 хиляди души, а броят на разрушените и повредените сгради – над 385 хиляди.

„Краят е близо: земетресения, вулкани, урагани и други природни бедствия” от Хенрик Свенсен. Това е книга, заредена не със заплахи, а с предупреждения как да оцелеем в един свят, който променяме с присъствието си и действията си.
През последните 10 години Хенрик Свенсен (роден 1970 г.) е винаги на горещите места, където природата демонстрира силата си, за да напомни, че и съвременният човек й е подвластен. Свенсен участва в експедиции, изследващи природни бедствия в Южна Африка, Мали, Аржентина, Шпицберген, Гренландия, Калифорния, Източен Сибир…. Доктор по геология и старши научен сътрудник е в университета в Осло.Във време, когато и България е подложена на предупреждения от страна на разгневената природа, точно Хенрик Свенсен е човекът, който може да даде отговор на въпросите, които ни вълнуват.

„Страховитото в географията: Унищожителни земетресения” от Анита Ганери. Забравете за красотата на природата и ромолящите ручеи. Земята може да бъде необуздана стихия. И това се случва под краката ви. Книгата дава отговор на въпросите:
– колко твърдо сварени, лепкави или врящи слоя има в Земята
–  защо земните плочи се блъскат като колички в лунапарк
–  кои са животоспасяващите предупреждения и действия

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Кратка история на мита_корица

Смайващото изследване ни превежда през митове от палеолита чак до наши дни

„Кратка история на мита“ от Карън Армстронг е богат, наситен разказ за връзката на човечеството …