Начало / Свят / Хейли Лийтхоусър отличена с поетичната награда „Emily Dickinson First Book Award”

Хейли Лийтхоусър отличена с поетичната награда „Emily Dickinson First Book Award”

Хейли Лийтхоусър получи наградата за поезия „Emily Dickinson First Book Award”, съобщава mediabistro.com. Наградата се дава спорадично и почита американски поети над 40 години, които още не са публикували своя книга. Лийтхоусър получи парична премия от 10 000 долара и сделка за публикуване на колекция от нейни поеми.

Дебютната книга на Лийтхоусър ще излезе на пазара през октомври 2013 г. и ще бъде отпечатана от „Грейуолф Прес”. Заглавието е „ Swoop”.

Хейли Лийтхоусър е на 57 години, а поезията й е хоби. Пише стихове от 70-те години на миналия век. Започва да се занимава по-сериозно с поезия едва от 2000 г. От тогава насам нейни стихове са били публикувани в най-престижните издания за поезия в САЩ.

Емили Елизабет Дикинсън (1830-1886) е американска поетеса. Тя е автор на около 1800 стихотворения, от които приживе са отпечатани не повече от десетина (повечето източници назовават от седем до десет). Даже и това, което публикува, е подложено на сериозна редакторска преработка, за да се приведат стиховете ѝ в съответствие с поетическите норми на времето. Стиховете на Дикинсън нямат аналог в поезията на своето време. Много от тях съдържат непривична пунктуация и главни букви. Голяма част от стиховете съдържат мотива на смъртта и безсмъртието, от който са проникнати писмата на поетесата към приятелите ѝ.

Въпреки че повечето от нейните познати знаят, че Дикинсън пише стихове, мащабите на творчеството ѝ стават известни едва след нейната смърт, когато по-малката ѝ сестра Лавиния открива непубликуваните произведения през 1886 г. Първото издание на поезията й е публикувано през 1890 г., а стиховете са подложени на много редакторски промени; пълно и почти нередактирано издание прави Томас Джонсън през 1955 г. Въпреки че публикуваните стихове предизвикват неблагоприятни отзиви на критиката в края на XIX и началото на XX век, в наши дни Емили Дикинсън е считана за един от най-великите американски поети.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …