Начало / Автори / Нови интересни факти за Чарлс Дикенс и „Оливър Туист”

Нови интересни факти за Чарлс Дикенс и „Оливър Туист”

Макар Чарлс Дикенс да е един от най-забележителните британски автори, а „Оливър Туист” една от най-известните му творби, все още има неща, които могат да се научат за тях. Huffingtonpost.com представя няколко интересни факта за викторианския писател и неговата книга:

– Първият дом на Дикенс в Лондон все още съществува. Въпреки че адресът е с друго име и сградата е променена, тя все още съществува. Семейството се премества в къщата през 1915 г. и прекарва 2 години там, по-късно се връща за кратко отново.

– Същият адрес е посочен и на първата работна карта на писателя. Тогава той е между 17  и 19-годишен. Връща се с майка си в дома, след като баща му влиза в затвора.

– Твърде възможно е Дикенс да е работил сред енорийските чираци. Когато баща му е зад решетките заради неизплатени дългове, Чарлс започва работа във фабрика за обувки.Там е много възможно да се е сблъскал с тях. Това се оказва травматичен момент за него и се смята, че е оказал голямо влияние при написването на „Оливър Туист”.

– Униформата на Оливър Туист е била наистина кафява. Униформите на децата в изправителните домове по това време е била именно такава.

– Когато Оливър избягва от изправителния дом, в книгата пише, че подминава знак, на който пише „70 мили до Лондон”. Това поражда спекулации. Всъщност мястото, на което Дикенс „поставя” изправителния дом, е не на 70, а на 7 мили от Лондон.

–  Съдържателят на заложна къща, който е споменат при историята около смъртта на майката на Оливър Туист, е бил действителна личност от детството на Дикенс. Прототипът му е един от мъжете, с които писателя работи във фабриката за обувки.

– Манипулацията, направена от господин Бъмбъл на миси Ман, е по истинска история. Известният пасаж на творбата е базиран на случай от 1836 г.

– Срещу изправителния дом в „Оливър Туист” живее човек на име Уилям Сайкс. Фамилията е написана Sikes, но всъщност Дикенс има предвид William Sykes – действителен престъпник, заточен от Англия в Западна Австралия заради убийство.

Книги от Чарлс Дикенс тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …