Начало / България / Литературно четене в чест на Евгения Марс

Литературно четене в чест на Евгения Марс

Днес, 19 май, в рамките на европейската инициатива „Нощ на музеите” в столичното кафе клуб „Иван Вазов”, което е в двора на къщата-музей на Иван Вазов, ще се проведе литературно четене. В него ще участват Екатерина Йосифова, Мария Станкова, Яница Радева, Аксиния Михайлова и Живка Симова.

Четенето е по повод на 135-годишнината от рождението на писателката Евгения Марс – муза и вдъхновителка на Иван Вазов.

Началото  е в 18 ч, а вратите на къщата ще бъдат отворени от 19 ч за всички, желаещи да се докоснат до историята и живота на Вазов. Входът е свободен.

Ще бъде организиран и специален щанд за книги на съвременни писателки. Музеят ще бъде отворен до полунощ.

Евгения Марс (псевдоним на Евгения Бончева) е българска писателка, преводачка и общественичка. Родена е на 25 август 1877 г. в семейството на търговец и учителка. Нейни родители са Павел Бончев и Екатерина Бончева, а неин родственик по бащина линия е оперният певец и педагог Христо Бръмбаров. Първоначално семейството ѝ живее в Самоков, но после се преселва в София. В столицата Бончева учи в Първа софийска държавна девическа гимназия до 1895 г. На 28 май 1895 г. 16-годишна се омъжва за 34-годишния зъболекар д-р Михаил Елмазов. На двойката се раждат двама синове – Владимир и Павел. Павел става известен оперен певец. Евгения Марс се запознава с Вазов през 1895 г., когато поетът чества своя 25-годишен творчески юбилей.
Фото: lupu.dir.bg

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

dve

Имената на седмицата – честваме Шарлот Бронте и Петя Дубарова

163 години делят рождените им дни Има обаче и нещо общо между тях – и …