Начало / Свят / Почина Карлос Фуентес

Почина Карлос Фуентес

Най-известният мексикански писател – Карлос Фуентес, почина на 83 години, съобщиха агенциите.

Фуентес печели известност със „Най-прозрачната област” (1958), „Смъртта на Артемио Крус“ (1962), „Старият гринго“ (1985), както и с апелите си за легализиране на наркотиците. Той е сред класиците на магическия реализъм, близък приятел на Габриел Гарсия Маркес и Хулио Кортасар. За разлика от Маркес той не взе Нобелова награда, въпреки че беше предлаган. Но пък обича да казва, че все едно той я е получил. Все пак е носител на над 20 други литературни награди, сред които „Сервантес”, „Принцът на Астурия”, „Пикасо”.

Фуентес е роден в Панама на 11 ноември 1928 г. в семейството на мексикански дипломат и самият той става такъв. Бил е посланик в Париж, Лондон и много други столици. Преподава в университетите „Браун“, Принстън, Харвард „Пенн“, „Джордж Мейсън“, Колумбийския и Кеймбридж.

Писателят води кампания за демократизиране на Мексико. През 60-те отразява младежките бунтове и търси разковничето за трагедията на родината си, като се рови в богатото й минало, последвалото християнство и тежката съвременност. Автор е на романи, повести, разкази, есета и автобиография, част от които са преведени на български език.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

eliott-reyna-kcT-7cirBEw-unsplash

Скролването ни пречи да прочетем над 300 книги годишно

Отделяме все повече време за смарт устройства Губим го напълно неосъзнато – сякаш изключвайки от …