Начало / Свят / Почина Карлос Фуентес

Почина Карлос Фуентес

Най-известният мексикански писател – Карлос Фуентес, почина на 83 години, съобщиха агенциите.

Фуентес печели известност със „Най-прозрачната област” (1958), „Смъртта на Артемио Крус“ (1962), „Старият гринго“ (1985), както и с апелите си за легализиране на наркотиците. Той е сред класиците на магическия реализъм, близък приятел на Габриел Гарсия Маркес и Хулио Кортасар. За разлика от Маркес той не взе Нобелова награда, въпреки че беше предлаган. Но пък обича да казва, че все едно той я е получил. Все пак е носител на над 20 други литературни награди, сред които „Сервантес”, „Принцът на Астурия”, „Пикасо”.

Фуентес е роден в Панама на 11 ноември 1928 г. в семейството на мексикански дипломат и самият той става такъв. Бил е посланик в Париж, Лондон и много други столици. Преподава в университетите „Браун“, Принстън, Харвард „Пенн“, „Джордж Мейсън“, Колумбийския и Кеймбридж.

Писателят води кампания за демократизиране на Мексико. През 60-те отразява младежките бунтове и търси разковничето за трагедията на родината си, като се рови в богатото й минало, последвалото християнство и тежката съвременност. Автор е на романи, повести, разкази, есета и автобиография, част от които са преведени на български език.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …