Начало / България / С изложба на старопечатни книги се открива Националната библиотечна седмица в Плевен

С изложба на старопечатни книги се открива Националната библиотечна седмица в Плевен

С изложба на ценни старопечатни книги Регионалната библиотека „Христо Смирненски“ в Плевен открива утре участието си в Националната библиотечна седмица. Това съобщи директорът й Аня Михова.

В залите ще бъдат показани за първи път редки книги от библиотечния фонд – дарение от училището, което е наследник на най-старото българско светско девическо училище, основано в Плевен от възрожденската учителка Анастасия Димитрова. Утре ще бъде изнесен „приказен урок“ за творчеството на Пушкин и ще бъде показана драматизация на приказката „Рибарят и златната рибка“ с ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици, а в игротеката ще се състои театрален празник на английски език.

Българската библиотечно-информационна асоциация организира за седма поредна година Национална библиотечна седмица под мотото „Библиотеките – паметта на нацията“ от 14 до 18 май, допълни Аня Михова. Основната цел е да се привлече вниманието на обществеността към библиотеките като хранилища на книжовното наследство на нацията и като портали за неговото популяризиране и достъп, посочи тя. Седмицата се организира под патронажа на министъра на културата, с подкрепата на фондация „Америка за България“ и с партньорството на Гьоте-институт, припомни Михова.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …