Начало / Свят / Излезе втори том на „Енциклопедия на лагерите и гетата 1933-1945“

Излезе втори том на „Енциклопедия на лагерите и гетата 1933-1945“

Историци от вашингтонския Американски Мемориален музей на Холокоста публикуваха втори том от „Енциклопедия на лагерите и гетата 1933-1945“. В него се твърди, че е имало около 200 гета повече, отколкото се е знаело досега. Въпреки десетилетията задълбочени проучвания на Холокоста учени продължават да откриват нови подробности за повече от 1100 гета, създадени от нацистите в Източна Европа и бившия СССР, отбелязва dnevnik.bg

„Това е дългогодишно усилие да се документира всяко място на организирано нацистко преследване отвъд добре известното Варшавско гето и концлагерите като „Освиенцим“, казва редакторът на изданието Мартин Дийн, цитиран от „Асошиейтед прес“.

„Той ни дава информация за гетата, които се изчезнали в историята и щяха да бъдат забравени, ако не бяхме издали този том. Кой е знаел, че е имало над хиляда гета?“, допълва колегата му Лоурънс Лангер. По думите му по време на Втората световна война в Полша, Украйна, Беларус и Литва са били избити повече от онези около един милион евреи, загинали в газовите камери на „Освиенцим“.

„Хората са мъртви, но поне имаме паметта за местата, където са живели и известна информация кой ги е убил“, казва 83-годишният преподавател в бостънския Simmons College.

Учените са събирали всички възможни подробности за общностите, където нацистите са натъпквали евреите и са ги ликвидирали при опит да се измъкнат. Информацията, изпълваща близо 2000 страници, е събирана включително от непознати досега очевидци, отворени след падането на комунизма архиви и записи и свидетелства, запазени на много езици.

Град след град и село след село Дийн и екипът му са сглобили парчетата от мозайката на една картина, която по думите му „показва, че нацистите са провеждали организиран опит да издирят и последния евреин на последното възможно място“ и да ликвидират всичките.

В малкото украинско градче Мизош се е разиграла трагедията, повтаряна отново и отново в Източна Европа. Случилото се е описано от оцеляла, която днес живее в Пенсилвания и е една от събиращите се на пръстите на двете ръце преживели до днес жители на гето. Хелън Сегал, която днес е на 81 години, е била на 11, когато вижда как части на SS изпепеляват градчето с 2000 жители. Стотици скрили се еврейски деца изгарят живи преди да могат да се измъкнат. Други са екзекутирани извън селището.

Сегал е автор и на уводните думи към текста за гетото в Дубно в Полша. Баща й и двама от братята й са извлечени от дома им и убити на гробището. Гетото е издигнато там в първия ден от Пасха на 1942г. Глад и болести довели мнозина до изнемога и в един майски ден отряди на SS с кучета и камшици събрали старите и болните и ги застреляли. Останалите били принудени да работят за германците във фабриките, строителството и железниците.

Вторият том от енциклопедията е издаден от Indiana University Press, а проектът е замислен като 7-томен и трябва да приключи в следващите 10 години, проследявайки над 22 000 места.

Следващият том ще е за гетата и лагерите в съюзни на Германия държави като режима на Виши във Франция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Италия и Хърватия.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Elfriede-Jelinek

Писателка, която възмути света, навършва 75

Заклеймявана и обожавана, тя казва първа много истини на глас Елфриде Йелинек прави невъзможното през …