Начало / Свят / Разкрит е вдъхновителят на последните стихове на Лорка

Разкрит е вдъхновителят на последните стихове на Лорка

След 70 години мистерия кой е музата на последните любовни творби на Федерико Гарсия Лорка (1898-1936) изследователите посочиха младия критик Хуан Рамирес де Лукас, съобщи „Гардиън”.  Загадката е разкрита, след като излязла наяве кутия с писма между двамата творци, която съдържала и непознати стихове на Лорка.

Рамирес завещал кутията на сестра си преди смъртта си през 2010 г. От писмата се разбира, че поетът и начинаещият критик са планирали да заминат за Мексико. Младежът обаче нямал право да пътува без позволението на родителите си, тъй като бил само на 19. Той заминал, за да иска разрешение от тях в родния си Албасете, но тогава избухнала Испанската гражданска война.

По това време Лорка се върнал в родната Гранада и се скрил от войските на генерал Франко у приятел. Накрая обаче бил намерен и застрелян. Тялото му никога не било намерено.

Междувременно родителите на Рамирес му забранили категорично да замине с Лорка. Преди смъртта си поетът му написал писмо да бъде търпелив и да не къса връзката със семейството си. В плика бил намерен и изсушен портокалов цвят от Гранада.

Рамирес  отговаря и на описанието на „млад рус мъж от Албасете” от стихотворение на Лорка, открито написано върху квитанция от Мадридската академия, където Рамирес е следвал. Предполага се, че творбата е създадена при тяхно пътуване в Кордоба, тъй като е датирана – май 1935 г. По това време Лорка пише своите прочути сонети за тъмната любов.  Експертиза е доказала, че почеркът е негов.

Мануел Франсиско Реина, който е изследвал съдържанието на кутията, е убеден, че поезията е посветена именно на Рамирес, а не на предишния любовник на Лорка – футболистът Рафаел Родригес.

По-късната съдба на Рамирес е доброволец на страната на Хитлер срещу руснаците, което му позволява да оцелее в Испания на Франко. До края на живота си той крие връзката си с Лорка и отказва да отговаря на въпросите на биографите му.

Фотография: reservasgays.com

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …