Начало / Свят / Джоан Роулинг стана почетен гражданин на лондонското Сити

Джоан Роулинг стана почетен гражданин на лондонското Сити

Авторката на поредицата романи за Хари Потър Джоан Роулинг беше обявена днес за почетен гражданин на лондонското Сити, предаде ИТАР-ТАСС.

Тържествената церемония се състоя в Меншън хаус, официалната резиденция на кмета на този исторически център, сега делови квартал на британската столица. Статутът бе присъден на авторката на световно известната поредица от книги за магьосника Хари Потър за нейния принос към детската литература.

Традицията за присъждане на титлата почетен гражданин на лондонското Сити датира от 17-и век. В наши дни привилегията има по-скоро символичен характер: тя дава правото на носителя на титлата да прекарва овце през Лондонския мост, да се появява на обществено място с изваден меч, вместо скрит в ножницата, да разчита на помощ на път към дома в случай на тежко напиване, както и да получи копринено въже, ако бъде обесен.

„Гордея се повече, отколкото мога да го изразя с думи, че ще ми бъде връчена наградата на лондонското Сити“, призна Роулинг преди церемонията. „Родителите ми бяха лондончани. Те се запознали във влака от гара Кингс Крос през 1964 година и макар никой от тях вече да не живее в Лондон, всичките им дъщери потеглиха право към столицата веднага, щом станаха независими от родителите си. За мен Лондон е изпълнен с лични спомени, но той така и не е изгубил аурата на оживлението и тайнствеността, която имаше градът по времето на семейните ни пътувания в детството ми“, изтъкна писателката.

От своя страна кметът на лондонското Сити Дейвид Утън изрази възторга си, че писателката се е съгласила да приеме почетната титла. По думите му званието й е присъдено за две постижения:
оглушителния успех на нейните книги, но и че приключенията на Хари Потър са накарали много млади хора за пръв път да се потопят в книга.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …