Начало / Свят / Появи се запис на гласа на Зигмунд Фройд

Появи се запис на гласа на Зигмунд Фройд

Появи се единственият запазен запис на гласа на Зигмунд Фройд, съобщи dnevnik.bg, позовавайки се на сайта Open Culture.

Записът е направен за Би Би Си през 1938 г. и е създаден в дома на известния австрийски психотерапевт в Лондон. Фройд, който е от еврейски произход, се установява в британската столица след като напуска Австрия заради окупацията на нацистите.

В записа с продължително от около две минути той говори на английски със силен акцент. Думите на 82-годишният тогава Фройд са трудно различими, а самото им изричане е било голяма трудност за него, тъй като по това време той е страдал от нелечим рак на устата в напреднала фаза.

В записа той говори за постиженията в си, сред които е обособяването на психоанализата като ново течение в психологията.

„Започнах професионалната си практика като невролог и се стараех да донеса успокоение на моите пациенти“, казва Фройд. „Под влиянието на стар приятел и посредством собствените си усилия, аз открих някои важни нови факти за подсъзнанието във физическия живот, за ролята на инстинктивните ни желания и т.н. На базата на тези открития се появи нова наука, психоанализата, част от психологията и нов начин за лечение на неврологичните заболявания. Трябваше да платя скъпо за този мой късмет. Хората не повярваха на моите факти и помислиха, че моите теории са несъстоятелни. Съпротивата беше много силна и неуморна. В края на краищата аз успяха да привлека ученици, с които да създам Международната асоциация на психоанализата. Но борбата все още не е приключила.“

Фройд умира по-малко от година след създаването на записа – на 23 септември 1939 г. в Лондон. Тогава той взема смъртоносна доза морфин, за да успокои болките си.

Записът на гласа на Зигмунд Фройд тук

Книги на Зигмунд Фройд на български тук

Книги за Зигмунд Фройд тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …