Начало / Любопитно / Клайв Къслър и неговите книги за детектив Айзък Бел

Клайв Къслър и неговите книги за детектив Айзък Бел

Феновете очакват поредицата за детектив Айзък Бел да се превърне може би в най-известната и най-успешна серия на Клaйв Къслър до момента. Написана в съавторство с Джъстин Скот, тя пренася читателите си във времето, когато Дивият Запад почти се е предал пред нашествието на цивилизацията, но някои от старите порядки се борят до последно за оцеляване. Феновете на Къслър ще са възхитени и довол- ни, защото всяка следваща книга е вдъхновява- що продължение на предишната.

КНИГА ПЪРВА – „Преследването”
Април 1950: Ръждясалите останки на парен локомотив се появяват от дълбоките води на езерото Флетхед, Монтана. Вътре в него са и тленните останки на тримата мъже, загинали преди четиридесет и четири години. През първото десетилетие на 20-ти век в продължение на две години Западните щати на Америка страдат от  поредица банкови обири, извършени с невиждано хладнокръвие и жестокост. Обири, при които престъпниците убиват всеки свидетел и след това изчезва безследно. Американското правителство наема най-добрия и изключително способен детектив от агенция „Ван Дорн” –  Айзък Бел, който се изправя пред неочаквано предизвикателство.
Използвайки науката, собствения си интелект и интуицията си, Бел неведнъж почти сграбчва престъпника. Понякога ловецът се превръща в плячка. Изпълнен със заплетени заговори, смайващо пресъздадени сцени, и не един, а двама необикновени герои, това е резултат от майсторското писане на умелия разказвач в един от най-буйните и най-вълнуващи исторически трилъри.

КНИГА ВТОРА – „Саботьорът”
Сложен заговор, невероятно комбинативен и безкрупулен престъпен ум, който не се спира пред нищо, за да постигне целта си.
1907 г. е година на Паниката, финансов стрес и икономически вълнения. Нападения над влакове, пожари и експлозии саботират строежа на южно-тихоокеанската експресна железопътна линия. Интелигентен и чаровен, елегантен и комбинативен, детективът Айзък Бел трябва да се справи с опасен, изключително умен и безцеремонен до извратеност човек, чието намерение е да унищожи най-успешния жп магнат на епохата.
Саботьорът действа безмилостно, за да запази своята самоличност скрита… Ако Бел не успее да го спре навреме, много повече от съдбата на железницата ще бъде изложено на риск – може би бъдещето на цялата страна

КНИГА ТРЕТА – „Шпионинът”
Трилър с който Клайв Къслър пуска за първи път своя нов и обичан герой – Айзък Бел – във водите на международния шпионаж!
1908 г. е година на безмилостен военен шпионаж между Великите сили. Международното напрежение расте, тъй като светът е поел пътя към военен сблъсък. Военният флот на САЩ е изложен на огромно изпитание от по-модерните оръжия на Европа. Започва състезание. Състезание с награда – светът! Защото, който притежава най-могъщия военноморски флот, може да се окаже и победителят в предстоящата световна война!
Когато брилянтен американски ексцентрик – дизайнер на оръжия умира в сензационно и очевидно самоубийство, желанието на дъщеря му да изчисти името на баща си я отвежда в детективска агенция „Ван Дорн”. Военните веднага засекретяват случая и местопрестъплението, което доста затруднява главния следовател, легендарния Айзък Бел, да огледа мястото на „инцидента”. За опитното око на най-добрия агент става ясно, че това е част от някакъв план. Добре обучен шпионин, с почерк на гангстер, организира методичното и безмилостно унищожаване на най-великите технологични умове на Америка, ангажирани във военната индустрия на страната.  В преследване на истината за тайнствения проект с кодово име „КОРПУС 44”, Бел ще се изправи срещу немски, японски и британски шпиони в една мисия, която обхваща лукса на Манхатън, Големия бял флот, Чайнатаун, Кухнята на Ада и Бруклинските военноморски корабостроителни заводи. Мръсната игра изисква майсторска дегизировка, шерлокхолмовска интуиция и ужасно много късмет. Неуморният Айзък Бел със сигурност и преди се е изправял пред спиращи дъха опасни ситуациии, които преодолява със завидна бойна техника, остър ум и интелигентност, но този път опасността касае повече от неговото бъдеще или бъдещето на неговата страна, защото залогът е съдбата на света.

П Р Е Д С Т Я Щ О

КНИГА ЧЕТВЪРТА „Състезанието” (ще излизе през август)
След като е преследвал престъпници по суша и вода, на Айзък Бел му предстои ново предизвикателство – да се научи да лети. Защото залогът отново е много голям, а оцеляването е само част от наградата.
1910 г. е време, в което авиацията е в своето детство. Вестникарският магнат Престън Уайтуей обявява баснословната сума от 50 000 долара като награда за онзи, който първи успее да прекоси Америка по въздух. И дори спонсорира един от основнине кандидати за титлата – красивата и загадъчна Джозефин Фрост. И тук идва ред на Айзък Бел да се намеси. Защото ревнивият и избухлив бивш мъж на г-жа Фрост вече е убил нейния любовник и е направил неуспешен опит да убие нея самата. Опит, който разяреният рогоносец ще опита отново по време на Състезанието.

КНИГА ПЕТА –„Крадецът” (ще излезе през октомври)
На борда на океанския лайнер „Мавритания” пътуват двама учени, които пренасят със себе си откритие от изключителна важност за човечеството. Нищо необикновено за началото на 20-век до момента, в който Айзък Бел успява благодарение на уменията си и на много късмет да ги спаси от преследващите ги убийци.
За съжаление, при второто покушение Айзък не е наблизо и единият от двамата учени е убит. Но какво е толкова ценно? Нещо, което може да направи революция в бизнеса и военното дело? Явно е така, след като са намесени разузнаванията на Великите сили и Айзък Бел ще трябва да се справи не само с обикновени престъпници, но и с международен шпионаж и заговори.
За втори път Клайв Къслър „хвърля” Айзък Бел в дълбоките и мътни води на международния шпионаж в навечерието на Великата Война.

Книгите на Клайв Къслър тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …