Начало / Автори / Стивън Кинг: Богатите трябва да плащат по-големи данъци

Стивън Кинг: Богатите трябва да плащат по-големи данъци

Известният американски писател Стивън Кинг смята, че богатите трябва да плащат повече данъци, съобщи „Лос Анджелис таймс”. Майсторът на жанра ужаси дарява за благотворителност около 4 милиона долара годишно, но е на мнение, че трябва да дава повече. Той смята, че богатите трябва да плащат повече вътрешни данъци.

„Това, което благотворителните  организации не могат да направят, е да поемат  националните отговорности на САЩ. А те са: да се погрижи за болните и бедните, образоването на младите, поправянето на грешките в инфраструктурата, плащането на дълговете от войните и т.н. Благотворителните фондации не могат да поправят глобалното затопляне, нито да смъкнат цената на бензина, с 1 цент дори.
„Повечето богати хора, които плащат 28% от дохода си за данъци, не дават още толкова за благотворителност. Те обичат да си пазят своето. Не изпразват банковите си сметки. Пазят ги, предавайки ги на децата си, на техните деца и т.н. Това, което де факто дават, си е абсолютно по тяхна преценка. Както аз и жена ми правим, трябва да призная. Това е и философията на богатия – не ми казвай какво да правя с парите си, аз ще кажа на теб.
Само с благотворителност няма да се изчисти нито петрола от Мексиканския залив, където рибите вече са боядисани в черно и не могат да оцелеят, да не говорим да се ядат, няма да бъдат накарани бандите петролни магнати да не допускат същите грешки отново. Няма да бъдат поправени домовете в Ню Орлиънс, нито ще бъде подобрено образованието в Мисисипи или Алабама”.

 

Стивън Кинг е популярен по цял свят, книгите му се четат и продават много добре. Редовно е сред първите в класациите за най-богати писатели. Състоянието му е оценено на около 400 милиона долара. Това е огромна сума, когато говорим за писатели, но не е кой знае какво, сравнена с големите финанси. Американският бизнесмен Уорън Бъфет, който също смята, че богатите трябва да плащат повече, притежава 4,4 милиарда.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …