Начало / България / „Нощ на ножове” продължава поредицата на Стивън Ериксън за света на Малаз

„Нощ на ножове” продължава поредицата на Стивън Ериксън за света на Малаз

Почитателите на “Малазанска книга на мъртвите”  –  фентъзи серията на канадския писател Стивън Ериксън, могат да бъдат спокойни. Въпреки че със „Сакатият бог” поредицата свършва, Иън К. Есълмонт – приятел и съмишленик на Ериксън, пусна на пазара продължението на Малазанските хроники. Спин-оф поредицата е със заглавие „Нощ на ножове” и през май ще бъде в ръцете на почитателите на Малаз.

Ето какво казва самият Ериксън за своя съавтор Иън К. Есълмонт и света, който са създали:

Когато за първи път обсъдихме идеята да пишем художествени творби, които се развиват в този свят, за нас бе очевидно, че трябва да си поделим огромната история, която бяхме измислили през годините. Така и направихме. От публикуването на „Лунните градини”, аз постоянно чета коментари на фенове, които искат да знаят повече за старата империя, империята на император Келанвед и неговия другар Дансър. Отново и отново ме питаха: ще пишеш ли някога за тези ранни години от историята на империята? Ще пишеш ли за Пурпурната гвардия? Моят отговор винаги беше категоричен: не. Причината вече трябва да е очевидна.
Това е един огромен въображаем свят, твърде голям, за да може един единствен писател да го опише, дори и да работи до края на живота си. Но двама писатели… това е нещо друго. Посвещението в „Лунните градини” бе за Иън К. Есълмонт. Светове, които да завладеем, светове, които да споделим. Едва ли можех да изразя по-ясно желанието си, намерението си. Вярно е, че измина доста време преди тази книга, първата творба на Кам за Малаз, да стане факт. След като създадохме света на Малаз, житейските ни пътища се разделиха и Кам бе зает с други неща – семейство, учение и т. н. Но аз никога не загубих вяра и бях сигурен, че тази изненада, тази награда все някога ще дойде. „Нощ на ножове” е първата книга от споделения свят, който двамата измислихме преди години.
„Нощ на ножове” не е книга, написана от почитател. Оформихме света на Малаз чрез разговори; игрите ни бяха белетристични и обсъждахме теми, които често бяха безкомпромисно трагични. В други случаи имаше хумор, обикновено сух. Дуелирахме се с хрумки и се обстрелвахме с идеи. Бяхме си поставили за цел да избягваме всякакви жанрови клишета. Духът на тези разговори присъства във всяка една моя книга за света на Малаз. Той присъства и в писанията на Иън Есълмонт за същия въображаем свят. Но романът, който държите в ръцете си, притежава свой собствен стил, свой собствен глас. Цялото действие протича през една единствена нощ и сюжетът на книгата е изкусно преплетен. Моите читатели ще разпознаят света, неговата атмосфера и мрачност; ще възприемат персонажите в „Нощ на ножове” като нови герои, вплетени в същия сложен гоблен, ще се насладят на разказа като на поредната кървава глава от въображаемата история на Малаз. А предстои още толкова много.
До ден днешен ние продължаваме да работим върху историята на този свят, обсъждаме детайли, избистряме последователността на събитията, дискутираме теми, подтекст, уверяваме се в постоянството на общи персонажи. Трудим се над времевите оси и съдбите на безброй герои, много от които още никой не е срещал. Освен това обсъждаме непочтеността, а както знаят читателите на „Малазанската книга на мъртвите”, непочтеността преобладава.
От самото начало на малазанската сага, аз пиша за един-единствен читател – Кам. И той ми отвръща със същото. По този начин разговорът ни продължава; само че вече има и много други, които ни слушат. А сега за първи път ще чуят и другия събеседник.
Надяваме се, че ще ви бъде забавно.“

 

Поредицата “Малазанска книга на мъртвите” тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …