Начало / Свят / 73-те библиотеки на „Харвард” качват архивите си онлайн

73-те библиотеки на „Харвард” качват архивите си онлайн

 Университетът „Харвард” ще направи публично достояние 12 милиона книги, ръкописи, снимки, аудио и видео записи, принадлежащи на 73-те библиотеки на учебното заведение, съобщава „Ню Йорк таймс”. Голяма част от тези материали няма да могат да бъдат пуснати онлайн заради законите за интелектуална собственост, но много често ще има описания на архивните единици, които не могат да бъдат качени, което се счита, че също ще бъде много ценно.

От „Харвард” заявиха, че се надяват други библиотеки също да качат онлайн своите данни, като по този начин се създаде уникално хранилище за интелектуална информация. Така постоянно притежанието на една библиотека ще допълва съдържанието на друга и информацията и знанията за даден предмет, книга или ръкопис ще се обогатява.

Стюарт Шибър, директор на офиса за научни комуникации към университета, коментира, че няма представа дали разкриването на архивите ще има положителен резултат. „Целта на разкриването на информация е да се правят връзки между различни неща по начин, по който не се е предполагало досега. Колкото повече информация е достъпна, толкова повече хората правят иновативни неща”, коментира той.

Правенето на архивните масиви достъпни онлайн е и част от Дигиталната обществена библиотека на САЩ, която би трябвало да започне да функционира догодина.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …