Начало / България / Премиера на сборник, посветен на 1100 години от смъртта на Св. Наум Охридски

Премиера на сборник, посветен на 1100 години от смъртта на Св. Наум Охридски

Сборникът „Обществени и религиозни връзки между Унгария и Балканите“, посветен на 1100 години от смъртта на Св. Наум Охридски, ще бъде представен в понеделник, 23 април, от 17.30 ч в зала 1 на СУ „Св. Климент Охридски“ в София, съобщи унгарският културен институт Балаши.

Книгата излиза с материалната подкрепа на Държавния секретариат за религиозни, малцинствени и цивилни връзки при Министерството на администрацията и правосъдието, Българското самоуправление в Уйбуда – ХІ район на Будапеща, Българско самоуправление в ХІІ район на Будапеща и Българското самоуправление в ХХІІ район на Будапеща. Редактори са Тошо Дончев, Кристина Менхарт, Имре Х. Тот. Преводът е дело на Патриша Аустин, Юлия Крумова и Кристина Менхарт.

Сборникът ще бъде представен от проф. Анна-Мария Тотоманова, проф. Елка Бакалова и проф. Христо Трендафилов. Организатори на събитието са Унгарският културен институт и катедрата по кирилометодиевистика към Факултета по славянски филологии на СУ .

В предговора на Тошо Дончев се казва:
„Съвсем доскоро науката разглеждаше Наум предимно като мисионер и просветител, организатор на Охридската и Преславската книжовна школа, не свързваше името му с нито едно литературно произведение. Благодарение на изследванията на българския литературовед Стефан Кожухаров стана ясно, че Наум е развивал и поетична дейност, написал е стихотворение във възхвала на апостол Свети Андрей, в чийто акростих се крие следният текст: „ПЪРВИЯ ХРИСТОВ АПОСТОЛ ВЪЗХВАЛЯВА НИЩИЯТ НАУМ“. Може да се допусне, че скромният кирило-методиев ученик, а по-късно виден просветител, е бил автор и на много други анонимни стихотворения… В книгата „Религиозни и обществени връзки между Унгария и Балканите“ са включени общо 20 студии, част от тях бяха изнесени като доклади на Международната конференция „Унгарският култ на Свети Наум Охридски“, а останалите са научни изследвания по темата, издадени по-рано.“

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (8 април – 14 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Убийства във Флийт Хаус от Лусинда Райли …