Начало / Свят / Излезе последната стихосбирка на Вислава Шимборска в Полша

Излезе последната стихосбирка на Вислава Шимборска в Полша

Последната стихосбирка на носителката на Нобелова награда за литература, полската поетеса Вислава Шимборска е пусната по книжарниците на Полша от 21 април и вече се радва на огромен интерес сред читателите, съобщи APA.

Тя е озаглавена „Wystarczy“ ( „Достатъчно“), което красноречиво говори, че е била замислена като финална за писателката. В книгата са публикувани 13 стихотворения, които Шимборска е подготвила за публикуване. Включени са няколко неиздадени стихотворения, както и коректури, върху които е работила преди да почине на 1 февруари тази година . Издадената в родния на Шимборска град Краков стихосбирка се предлага за 29 злоти или 9 долара. Тиражът във Варшава много бързо бе изчерпан.

Вислава Шимборска освен световноизвестна поетеса е есеистка и преводачка, отличена през 1996 г. с Нобелова награда за литература. При обявяването на избора си Нобеловият комитет я нарече „Моцарт на поезията“. Смесила елегантността на езика с „яростта на Бетовен“ тя засяга сериозни теми с чувство за хумор.

Шимборска е най-популярният поет в Полша. Макар да твори близо шест десетилетия, тя публикува по-малко от 400 стихотворения в общо 20-ина стихосбирки. Запитана защо се е получило така, тя отговаря: „В стаята ми има кошче за боклук. Стихотворение, написано вечерта, се чете на сутринта. И не винаги оцелява“.
Първите й две стихосбирки са в духа на „социалистическия реализъм“, но след това Шимборска бързо се разочарова от комунизма и се отрича от книгите си. С партията официално скъсва през 1966 г. Преди това още през 1957 г. осмива комунистите и сравнява Сталин със снежен човек. Стихотворението й „Любов от пръв поглед“ вдъхновява полския кино режисьор Кшищоф Кешловски за филма му „Червено“.

Свързани заглавия
Почина Вислава Шимборска – носителката на Нобел за 1996 г.

Прочетете още

1387639683_0_559x345

147 години от рождението на Елин Пелин: „Писателят се ражда с прочетените книжки.“

На днешния 18 юли, 1877 г., с името Димитър Иванов Стоянов, в село Байлово е …