Начало / България / 16 разказа на Вонегът за първи път на български

16 разказа на Вонегът за първи път на български

За първи път на български език излиза сборникът разкази “Докато простосмъртните спят” от неподражаемия американски писател, пацифист и мъдрец Кърт Вонегът. Шестнайсетте разказа в този сборник бяха публикувани на английски през 2011 г. – няколко години след смъртта на автора. Те са писани преди “Котешка люлка” и “Кланица 5” за престижни вестници и списания, но истинският голям Вонегът вече присъства във всяка дума, всяка фраза. Изказът е стегнат, без никакви излишества, независимо дали става дума за цинични вестникари, духа на Коледа, дебелашки шеги или за саможертвата на бременна вдовица.

Кърт Вонегът е роден в Индианаполис. Студент е в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк в периода 1941-1943 г., където списва редовна колонка в студентския вестник. Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, взела участие във Втората световна война. Писателят е жив свидетел на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 (взела над 60 000 човешки жертви), където е военопленник. Това става повод и за написването на един от неговите бестселъри “Кланица 5”.
Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и чести нецензурни заигравания с думи, контекст, та дори и с рисунки в книгите си (например в “Закуска за шампиони”). Езикът му е на достъпно за всички социални класи ниво, като същевременно е невероятно увлекателен и неклиширан, спечелвайки си определението “вонегътизъм”. В произведенията си Вонегът интегрира научнофантастични елементи като пътуване във времето, а много от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови творби.

Свързани заглавия
„Докато простосмъртните спят“ от Кърт Вонегът (откъс)
Крилати фрази от Кърт Вонегът
8 правила на Кърт Вонегът за писането на кратък разказ

Книги от Вонегът тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …