Начало / Свят / Авторите на романи останаха без „Пулицър”

Авторите на романи останаха без „Пулицър”

Голямата изненада на тазгодишното раздаване на наградите „Пулицър” е, че нито един роман не беше отличен, съобщи „Дер щандарт”. Това се случва за първи път от 35 години насам.

Журито не определи победител от тримата кандидати в категорията за белетристика без да обяви мотивите си за това. Номинираните бяха роденият в Мюнхен Денис Джонсън с „Train Dreams”, Карън Ръсел със „Swamplandia!” и починалият през 2008 г. Дейвид Фостър Уолъс с романа „The Pale King”.

В „тежката категория” за журналистика в служба на обществото приза взе „Филаделфия инкуайърър” заради поредица от статии срещу насилието в обществените училища. Първия си “Пулицър“ взе онлайн изданието „Huffington Post” за серия от статии за проблемите, пред които са изправени американските ветерани от войните в Ирак и Афганистан. “Ню Йорк таймс“ спечели в две категории – международна информация и репортаж.

Наградата за драматургия беше присъдена на живеещата в Ню Йорк Киара Алегрия Хъдс за пиесата „Water by the Spoonful” . Посмъртно беше почетен историкът Манинг Марейбъл (1950-2011) за политическата му биография на Малкълм Х. Приза за поезия взе Трейси Смит за „Живот на Марс”.

Наградата „Пулицър” носи името на родения в Австро-Унгария евреин Джоузеф Пулицър – издател, редактор и журналист. Връчва се от 1917 г. в 21 категории – журналистика, литературни постижения, музикална композиция и др. Администрира се от Колумбийския университет, Ню Йорк. Всеки награден получава 10 хиляди долара.

Сред известните носители на наградата са Джон Кенеди, Ърнест Хемингуей, Маргарет Мичъл, Сол Белоу, Харпър Лиx, Уилям Фокнър, Едуард Олби, Тони Морисън и др.

Илюстрация: pulitzer.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „USА Today” за най-продаваните книги в САЩ

Седмичната класация на „USA Today” за най-продаваните книги в САЩ бе обновена 1  юли. Изданието …