Начало / Любопитно / 9 истории, които промениха света

9 истории, които промениха света

Понякога се случва така, че една книга има много по-голям ефект, отколкото се е предполагало. Джонатан Готсчол, преподавател и писател, коментира този въпрос в последната си книга „The Storytelling Animal: How Stories Make Us Human” Готсчол публикува текст в сайта huffingtonpost.com и дава пример за осем книги и един сериал, които са имали значителен ефект върху разбиранията на хора, в положителен и отрицателен смисъл. Творбите не са класирани по определен ред.

––––––––––––––

1. „Чичо Томовата колиба” (1852 г.) от Хариет Бичър Стоу. Историците споделят мнението, че тази книга е един от факторите, подклаждащи напрежението и довели до избухването на Американската гражданска война. Освен това се смята, че успехът й зад Океана е една от причините британците да останат неутрални, макар че икономическите им интереси са да подкрепят Юга. Ако се бяха намесили, самата война можеше да се развие по съвсем различен начин.

2. „Човек на Клана” (1905 г.) от Томас Диксън-младши. Творбата на Диксън е основната причина за възраждането на Ку Клук Клан. Организацията намира достатъчно много поддръжници, които тероризират цветнокожите години наред.

3. „Риенци” (1835 г.) от Едуард Булър Литън. Книгата е за героичния римски трибун Риенци. По творбата Рихард Вагнер прави пиеса. Именно тази пиеса вдъхновява едно момче, фен на операта, да се превърне в ужасяващия Фюрер. Както се досещате, момчето е Адолф Хитлер.

4. „Атлас изправи рамене” (1957 г.) от Айн Ранд. Този труд на Ранд е признат за една от най-влиятелните книги на ХХ век. Разпространява теорията за антиколективизма и продължава да е водеща философия в американското общество.

5. „Илиада” (неизвестна година) от Омир. Александър Велики спал с два предмета под възглавницата си – нож и „Илиада”. Епосът вдъхновява Александър да иска безкрайна слава, граничеща с безсмъртието. Той е искал да бъде следващия Ахил. Историците дискутират дали Омир не е причината за лудите амбиции на владетеля.

6. „Страданията на младия Вертер” (1774 г.) от Йохан Волфганг фон Гьоте . Книгата разказва за нещастно влюбен младеж, който се самоубива. Тя предизвиква „Ефекта Вертер”. Масово младите момчета и мъже копират маниерите и дори стила на обличане на Вертер. „Ефектът Вертер”  е термин в модерната психология. Гьоте прибавя поема към романа, в която духът на Вертер казва: „Бъди човек и не ме следвай”.

7. „Коледна песен” (1843 г.) от Чарлс Дикенс. Истината е, че това произведение на Дикенс е причината да празнуваме Коледа по начина, по който го правим. Коледната вечеря и други обичаи са взаимствани от „Коледна песен”. Преди тази книга, Коледа е бил един много незначителен празник, далеч по миниатюрен от Великден. А сега е може би е най-мащабният в цял свят.

8.  „Библията”. Не възможно е да се осъзнае колко дълбоко хората вярват в историите в „Библията” и каква насока е дала тя на развитието на света. Няма обяснение как тези толкова трудни за вярване описания и случки в тази книга са причина толкова хора да моделират поведението си по тях – какво ядат, кога прощават, как правят секс и как избиват себеподобните си в името на нещо „свято”.

9. „Уил и Грейс” – ще си позволя да добавя накрая и този сериал, излъчван между 1998 и 2006 г. Той има изключително значение за либерализирането на американското ( а и не само) общество в отношението си към хомосексуалните. Интересно е как подобна инициатива има далеч по-силен ефект от безкрайните паради и протести.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …