Начало / Критика / Възходът на дигиталното четене е добре за четенето като цяло

Възходът на дигиталното четене е добре за четенето като цяло

Американските граждани никога не са чели повече, отколкото в момента, разкрива проучване на изследователския център „Pew Research Center”. Това не е толкова изненадващо, като се има предвид, че устройствата за четене са все повече – четци, таблети и т.н., пише chronicle.com. Проучването показва още, че феновете на е-книгите четат повече на всякакъв носител. Те предпочитат печатните издания за споделяне с приятели или за деца.

Докладът, под надслов „Възходът на е-четенето” съдържа данни от допитване на 3 000 човека през ноември и декември 2011 г. и 2 000 през януари и февруари 2012 г., които са чели е-книга през последните 12 месеца. Почитателите на електронните устройства са прочели средно по 24 книги (във всякакъв формат) през последните 12 месеца, а тези, които не признават джаджите – 15. 30% от използващите устройства споделят, че откакто дигиталния формат навлезе в тази сфера, отделят повече време за четене.

Проучването обаче не отговаря на въпроса – еквивалент на този за кокошката и яйцето в сферата: дали устройствата карат техните притежатели да четат повече или масово са купувани заради самите тях, а не заради четенето. Друга тема, върху която не се хвърля светлина, е кой жанр е най-предпочитан на е-формат.

Удоволствието продължава да е най-голямата мотивация за читателите. 80% от анкетираните споделят, че четат за удоволствие. Почти толкова, 78%, коментират, че четат за да са в крак със събитията. 74% казват, че четат за да правят проучване на тема, която им е необходима. Едва 56% казват, че се допитват до книгите по работа или за училище.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

eko

Цветелина Спиридонова: Намираме се сред океан от красота

Художничката показва на децата как да спасим моретата и океаните „Великото приключение на малкото китче …