Начало / Критика / Възходът на дигиталното четене е добре за четенето като цяло

Възходът на дигиталното четене е добре за четенето като цяло

Американските граждани никога не са чели повече, отколкото в момента, разкрива проучване на изследователския център „Pew Research Center”. Това не е толкова изненадващо, като се има предвид, че устройствата за четене са все повече – четци, таблети и т.н., пише chronicle.com. Проучването показва още, че феновете на е-книгите четат повече на всякакъв носител. Те предпочитат печатните издания за споделяне с приятели или за деца.

Докладът, под надслов „Възходът на е-четенето” съдържа данни от допитване на 3 000 човека през ноември и декември 2011 г. и 2 000 през януари и февруари 2012 г., които са чели е-книга през последните 12 месеца. Почитателите на електронните устройства са прочели средно по 24 книги (във всякакъв формат) през последните 12 месеца, а тези, които не признават джаджите – 15. 30% от използващите устройства споделят, че откакто дигиталния формат навлезе в тази сфера, отделят повече време за четене.

Проучването обаче не отговаря на въпроса – еквивалент на този за кокошката и яйцето в сферата: дали устройствата карат техните притежатели да четат повече или масово са купувани заради самите тях, а не заради четенето. Друга тема, върху която не се хвърля светлина, е кой жанр е най-предпочитан на е-формат.

Удоволствието продължава да е най-голямата мотивация за читателите. 80% от анкетираните споделят, че четат за удоволствие. Почти толкова, 78%, коментират, че четат за да са в крак със събитията. 74% казват, че четат за да правят проучване на тема, която им е необходима. Едва 56% казват, че се допитват до книгите по работа или за училище.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

20-Figure11-1

Предизвестена ли е войната в Украйна – пророчеството на Езекиил

Васил Лазаров Библейските пророчества нямат нищо общо с разнообразните човешки предсказания, свързани с езичеството и …