Начало / България / Проф. Надежда Драгова и проф. Топалов ще търсят гроба на Паисий

Проф. Надежда Драгова и проф. Топалов ще търсят гроба на Паисий

Президентът Росен Плевнелиев приветства участниците в Инициативния комитет за честването на 250-годишнината от създаването на „История славянобългарска“, който беше учреден днес под патронажа на „Дондуков 2″, съобщи news.bg.

В Инициативния комитет участват ректори на висши училища, учени от Българската академия на науката, изследователи и общественици и министри.

Почетният председател на инициативния комитет за отбелязване на годишнината проф. Надежда Драгова заяви, че освен големите национални чествания на 19 юни, когато е денят на Паисий, ще има и научни сесии във Великотърновския Университет.
Тя призова журналистите да мобилизират местните структури за честванията на Паисий и неговата история.

„Смята се, че Паисий е много далече от днешния ден, което не е вярно. Делят ни само 250 години“, заяви проф. Драгова.
„История славянобългарска“ се преписва вече 117 години. „История славянобългарска“ не е само Зографски автограф, а е всички преписи в продължение на 117 години“, подчерта проф. Драгова.

Тя заяви, че се търсят спонсори за издаването в книга на 7 важни преписа на труда на Паисий.
„Когато търсим спонсори, ние не търсим пари, а търсим да подарим на някого кауза да участва в националния процес“, подчерта проф. Драгова.

Науката винаги открива нови неща в „История славянобългарска“ – било в текста на историята, било в делото на Паисий, било в нови преписи, каза от своя страна проф. Кирил Топалов.
Той припомни, че преди време е станало ясно къде е приключил житейският път на Паисий – в село Амбелино, което сега е квартал на Асеновград.

Проф. Топалов, заедно с проф. Надежда Драгова ще търсят неговия гроб. „Като монах и проигумен Хилендарски вероятно е бил погребан в двора на църква или манастир, така че по логика ще тръгнем да търсим“, уточни проф. Топалов, като заяви обаче, че шансът да се открие гробът на Паисий е малък.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …