Начало / България / Проф. Надежда Драгова и проф. Топалов ще търсят гроба на Паисий

Проф. Надежда Драгова и проф. Топалов ще търсят гроба на Паисий

Президентът Росен Плевнелиев приветства участниците в Инициативния комитет за честването на 250-годишнината от създаването на „История славянобългарска“, който беше учреден днес под патронажа на „Дондуков 2″, съобщи news.bg.

В Инициативния комитет участват ректори на висши училища, учени от Българската академия на науката, изследователи и общественици и министри.

Почетният председател на инициативния комитет за отбелязване на годишнината проф. Надежда Драгова заяви, че освен големите национални чествания на 19 юни, когато е денят на Паисий, ще има и научни сесии във Великотърновския Университет.
Тя призова журналистите да мобилизират местните структури за честванията на Паисий и неговата история.

„Смята се, че Паисий е много далече от днешния ден, което не е вярно. Делят ни само 250 години“, заяви проф. Драгова.
„История славянобългарска“ се преписва вече 117 години. „История славянобългарска“ не е само Зографски автограф, а е всички преписи в продължение на 117 години“, подчерта проф. Драгова.

Тя заяви, че се търсят спонсори за издаването в книга на 7 важни преписа на труда на Паисий.
„Когато търсим спонсори, ние не търсим пари, а търсим да подарим на някого кауза да участва в националния процес“, подчерта проф. Драгова.

Науката винаги открива нови неща в „История славянобългарска“ – било в текста на историята, било в делото на Паисий, било в нови преписи, каза от своя страна проф. Кирил Топалов.
Той припомни, че преди време е станало ясно къде е приключил житейският път на Паисий – в село Амбелино, което сега е квартал на Асеновград.

Проф. Топалов, заедно с проф. Надежда Драгова ще търсят неговия гроб. „Като монах и проигумен Хилендарски вероятно е бил погребан в двора на църква или манастир, така че по логика ще тръгнем да търсим“, уточни проф. Топалов, като заяви обаче, че шансът да се открие гробът на Паисий е малък.

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …