Начало / Свят / Руско издателство отказва да спре да произвежда тетрадки с лика на Сталин

Руско издателство отказва да спре да произвежда тетрадки с лика на Сталин

Руското издателство „Алт” отказва да спре да произвежда тетрадки за ученици с лика на Йосиф Сталин, пише „Гардиън”. Членовете на Обществената палата, както и управниците в Москва са на мнение, че не трябва да се правят подобни тетрадки, които да се разпространяват в училищата. Тетрадките са част от поредицата „20 велики руснаци”. В серията са още продукти, изобразяващи Юрий Гагарин, Иван Грозни и друг диктатор – Владимир Ленин.

„Каквото и да е мнението ви за този човек, много хора са били убити, когато е бил на власт. Лик на Сталин на тетрадка е като такава със хитлеровата свастика”, коментира Сергей Волков, член на Обществената палата.

Не на такова мнение обаче е арт директора на издателство „Алт” Артиом Билан. „Обществената палата е законодателен орган, който изразява, в случая, нищо повече от мнението на своите представители. Това мнение не съвпада с мнението на повечето руски граждани”, коментира той. Билан аргументира думите си с национална телевизионна анкета, проведена преди 4 години, според която жителите на Русия смятат Сталин за третия най-велик руснак.

Фото: en.gazeta.ru

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …