На фокус
Начало / Читатели / „Тайната на Ботичели” е със самостойна и автентична художествена цялост

„Тайната на Ботичели” е със самостойна и автентична художествена цялост

Сава Славчев

„Тайната на Ботичели” е романът „откритие”, поне за мен самия, за 2012 година. Подобно удоволствие бях изпитвал с „откриването”, пак за себе си, на Сафон, със Сянката на вятъра” през 2007 и на Пенак, със сагата за Малосен, през 1995. Различни автори, различни теми, различни начини на разказване, но удоволствието – много сходно.

„Тайната на Ботичели”, оригинално заглавие The Botticelli secret,  преведена на италиански със заглавието „Крадлата на „Пролет” e втората книга на Марина Фиорато, италианка, родена в Манчестър, пишеща на английски, но поднесла един добър роман за средновековна Италия. Това е книга за политическите интриги по времето на Ренесанса, вплетени умело в пъстроцветната мозаечна тъкан на интриги, проституция, изкуство, история, кодове, мистерия, романтика и любов. „Пролет” е една от най-известните картини на флорентинецът Сандро Ботичели, в която, оказва се, се крият много загадки, свързани с определения политически момент и борбите за надмощие между градовете – държави в ренесансова Италия. Веднага допълвам, че тази картина е творбата родила най-голям брой интерпретации в цялата история на изкуството.

Освен добрият разказ и ритъм обаче, романът ни представя и едно похвално познаване на историческата действителност, с особено внимание към обичаите на епохата, облеклото, накитите и много други подробности, които правят повествованието истинско, дълбоко и интересно.

В отделни моменти романът може да ви напомни за Дан Браун, Матю Райли и Карлос Сафон, но – не се заблуждавайте – „Тайната на Ботичели” е произведение със самостойна и автентична художествена цялост, който ще ви дари неподправено удоволствие. Препоръчвам го на всеки, който обича класическия роман.

Книгите на Марина Фиорато тук

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

IMG-20230202-WA0000

Джаспър и Чорльо, и те като хората!

Приятелството между кучета и котки често започва с борба И Джаспър и Чорльо не са по-различни. Герои …