Начало / Читатели / „Тайната на Ботичели” е със самостойна и автентична художествена цялост

„Тайната на Ботичели” е със самостойна и автентична художествена цялост

Сава Славчев

„Тайната на Ботичели” е романът „откритие”, поне за мен самия, за 2012 година. Подобно удоволствие бях изпитвал с „откриването”, пак за себе си, на Сафон, със Сянката на вятъра” през 2007 и на Пенак, със сагата за Малосен, през 1995. Различни автори, различни теми, различни начини на разказване, но удоволствието – много сходно.

„Тайната на Ботичели”, оригинално заглавие The Botticelli secret,  преведена на италиански със заглавието „Крадлата на „Пролет” e втората книга на Марина Фиорато, италианка, родена в Манчестър, пишеща на английски, но поднесла един добър роман за средновековна Италия. Това е книга за политическите интриги по времето на Ренесанса, вплетени умело в пъстроцветната мозаечна тъкан на интриги, проституция, изкуство, история, кодове, мистерия, романтика и любов. „Пролет” е една от най-известните картини на флорентинецът Сандро Ботичели, в която, оказва се, се крият много загадки, свързани с определения политически момент и борбите за надмощие между градовете – държави в ренесансова Италия. Веднага допълвам, че тази картина е творбата родила най-голям брой интерпретации в цялата история на изкуството.

Освен добрият разказ и ритъм обаче, романът ни представя и едно похвално познаване на историческата действителност, с особено внимание към обичаите на епохата, облеклото, накитите и много други подробности, които правят повествованието истинско, дълбоко и интересно.

В отделни моменти романът може да ви напомни за Дан Браун, Матю Райли и Карлос Сафон, но – не се заблуждавайте – „Тайната на Ботичели” е произведение със самостойна и автентична художествена цялост, който ще ви дари неподправено удоволствие. Препоръчвам го на всеки, който обича класическия роман.

Книгите на Марина Фиорато тук

 

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …