Начало / Автори / Кърт Вонегът към ръководители на училище, изгорили копия от „Кланица 5”: Обидихте ме

Кърт Вонегът към ръководители на училище, изгорили копия от „Кланица 5”: Обидихте ме

През 1973 г. гимназиалното училище „Дрейк Хай Скуул” в Северна Дакота окупира заглавията в медиите, след като ръководителите разпоредиха да бъдат изгорени демонстративно 32 копия от книгата на Кърт Вонегът. Те обявяват произведението за „противно” и че езика, използван в него не е подходящ за ученици.

По този повод авторът Вонегът изпраща писмо до училището, в което казва колко е обиден от постъпката. „Това е изключителна обида за мен”, пише писателят. Той допълва, че „аз и моя издател не сме направили нищо, за да експлоатираме тези гнусни новини. Не се радваме, надявайки се да продадем бройки заради случката. Отказахме да отидем в телевизията, за да даваме и да даваме дълги интервюта”. Вонегът риторично пита дали ръководителите на училището ще имат куража да покажат писмото публично. Целият текст на писмото може да бъде видян на lettersofnote.com.

Авторът така и не получава отговор. Няколко месеца по-късно обаче, училището разрешава на учениците да взимат творбата от библиотеката. „Кланица 5” и други книги, които, според ръководителите на институцията не са подходящи, биват слагани в специална секция в библиотеката.

„Кланица 5” тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

227778_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 март – 7 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Минута до полунощ от Дейвид Балдачи 2.Живот в скалите от Мария Лалева …