Начало / България / Уникална книга дариха на СУ „Св. Климент Охридски”

Уникална книга дариха на СУ „Св. Климент Охридски”

Софийският университет от днес разполага с много ценна историческа книга, съобщи bnt.bg. Руското Общество на любителите на древната писменост дариха на университетската библиотека фототипно копие на Лицевия летописен свод на Иван Грозни – многотомно старинно издание, предназначено за обучение на царските деца. Не по-малко от дарението обаче уникален е дарителят.

Герман Стерлигов е повече известен в Русия като първият руски милионер. Преди няколко години превратностите на съдбата го карат да изостави блясъка на парите, да се оттегли в глухо селце край Москва и заедно със семейството си да заживее от труда на собствените си ръце.

В София обаче той е в друго качество – на председател на Обществото на любителите на древната писменост в Русия. Именно в рамките на благотворителна кампания то предоставя историческия труд, върху който по поръчка на цар Иван Грозни са работили 10 художници и 15 калиграфи.

В летописния свод има безценни исторически данни за историята на света, за връзките на Русия по онова време с Балканите, включително и с България.

„Софийският университет има прекрасни специалисти на световно ниво по изучаване на древните летописи. За тях книгата е незаменима. По света не съществува друг такъв масив от информация. Това е така наречената Цар-книга“, заяви Герман Стерлигов.

Оригиналът на многотомния” Цар на книгите” днес се съхранява разпръснат в руския държавен исторически музей в Москва и в две библиотеки в Петербург. Сводът се състои от повече от 10 000 листа и 17 000 илюстрации – които според Стерлигов са ценни не само за възрастните.

Фото: lenta.ru; pr-lamezon.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

225639_b

Иво Сиромахов вдъхва живот на 12 нови вдъхновяващи приказки за смели читатели от 6 до 66

След „Малки приказки” и „Приказки от планината” популярният сценарист, телевизионен водещ и журналист Иво Сиромахов …