Начало / Свят / Раби Джабер спечели арабския „Букър”

Раби Джабер спечели арабския „Букър”

Ливанският автор Раби Джабер спечели Международната награда за арабска художествена литература, известна още като арабския „Букър”, съобщи„Гардиън”. Той получи премия на стойност 50 000 долара. Джабер беше отличен за книгата си „Друже от Белград”, в която действието се развива в Бейрут, Белград и Балканите, през 60-те години на ХІХ век.

Писателят и журналист споделя, че е прекарал години, правейки проучвания в библиотеката на Американският университет в Бейрут. „Всеки ден прекарвах часове, сканирайки османски документи. Исках да добия представа какъв е бил живота тогава. Разбира се, помогна ми факта, че не пиша за онези времена за първи път”, твърди победителят.
Джабер, на 40 години, беше най-младият от номинираните. Макар да не е още превеждан на английски, в родния си Ливан е известен автор. Има публикувани 17 романа. Творчеството му е спечелило уважението на местните критици.

Останалите номинирани бяха Хабиб Селми от Тунис с „Жената от Ал-Басатин”, Насер Ирак от Египет с „Безработният”, Джабур Дауайхи от Ливан с „Скитникът” и Чоукри Фишер от Египет с „Прегърни моста Бруклин”. Те получават по 10 000 долара.

Свързани заглавия
Тиранията и корупцията са темите на номинираните книги за арабския „Букър”

Суадитка и мароканец печелят арабския Букър

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

bivol

Перото и гласът на Северозапада ни напусна

Стоян Николов-Торлака почина на 43 „Защо, бе, Торлак, този път нищо не каза!“ – така …