Начало / Свят / Холивуд планира римейк на „1984” на Оруел

Холивуд планира римейк на „1984” на Оруел

Водят се преговори за нова адаптация на големия екран на класическата творба на Джордж Оруел „1984”, съобщи „Гардиън”. „Имеджин Ентъртейнмънт” и още няколко холивудски компании обсъждат с Агенцията, която държи авторските права върху творчеството на писателя,  новия филм. Всичко все още е в начална фаза, тъй като още не са уточнени нито режисьора, нито кой ще пише сценария.

До момента известната книга е представяна от киното два пъти. Първата версия, която е от 1956 г., не се движи по сюжета на книгата. Този филм е много трудно да бъде намерен в наши дни, защото Агенцията, която държи авторските права на Оруел, е категорична против неговото разпространение. Популярна е версията от 1984 г., която беше призната от критиците. В нея Джон Хърт играе Уинстън Смит, Сузана Хамилтън е Джулия, а Ричърд Бъртън е представя О’Брайън, което се оказва и последната му роля.

Романът „1984” е публикуван през 1949 г. Той представя дестопичен свят, в който властва тоталитарен режим, олицетворяван от мистична фигура – Големия брат. Действието се развива в страна, наречена Океания, която е всъщност Англия. Книгата се превръща в едно от най-влиятелните произведения в литературата на ХХ век.

Джордж Оруел е псевдонима на английския писател Ерик Блеър, роден през 1903 г. в Индия. Като млад е полицай в Бирма. Живее в мизерия в Лондон и Париж. Участва в Испанската гражданска война. Става известен автор едва след 40-годишна възраст. Популярни са класическите му творби „Фермата на животните” и най-вече „1984”. Те са преведени на български език, но в родните книжарници има и други негови книги.

Книгите на Оруел тук

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …