Начало / Свят / Китайски дисидент критикува Лондонския панаир на книгата

Китайски дисидент критикува Лондонския панаир на книгата

Панаирът на книгата в Лондон, който ще се състои следващия месец, е подложен на критика, защото няма покани за писатели, които не са одобрени от китайските власти, пише „Гардиън”. Както е известно, тазгодишното издание се фокусира върху литературата именно от тази страна.

Китайският поет Бей Линг обаче смята, че организаторите на събитието налагат цензура и ощетяват свободата на словото. „Изумен съм, че няма покана за нито един автор, който е отлъчен от Китай или който е открито против режима там. Без тях изобщо не е възможно да се представи образът на литературата в страната”.

Линг е арестуван преди 12 години в своята родина заради публикуването на творбата „Тенденция”. След международен натиск е депортиран в САЩ. От тогава му е забранено да се връща в Китай. Линг е председател на независимия китайски ПЕН-клуб. Той дава пример за „липсващи гласове” с Нобеловите лауреати Гао Синцзян (2000 г.), който живее в Париж и Лю Сяобо (2010 г.) – литературен критик, който е в затвора в Китай, също и Уей Лао, живеещ в Берлин и Ma Джиан, който се е установил в Лондон.

Линг е написал писмо до Британското консулство по този въпрос. Сузи Никлин от институцията обаче отговаря, че е взето под внимание мнението на хиляди хора в Китай и Обединеното кралство при изготвянето на поканите. Освен това, тя допълва, че поетът е не е разбрал същността на панаира – той се фокусира върху писатели, които живеят и творят в Китай.

Бей Линг обаче съвсем не е съгласен. Той смята, че постъпката е сравнима с това да има панаир, който да е фокусиран върху британското творчество, а да не бъде поканен Салман Рушди или събитие за германска литература без Гюнтер Грас. Поетът се надява до началото на събитието някои решения да се променят.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

PeterMayBarryAward

Непоискан роман на Питър Мей се превърна в бестселър

Писателят удари десетката с „Карантина” Когато някой писател прибере неиздадените си романи в чекмеджето, обикновено …