Начало / България / Обявиха победителите от конкурса „Моят роден град“

Обявиха победителите от конкурса „Моят роден град“

Двама третокласници от училище „Бачо Киро“ в Бяла Черква спечелиха наградите за литература в най-малката възрастова група в ежегодния конкурс „Моят роден град“, който се провежда в навечерието на празника на Велико Търново 22 март, съобщи „Дарик”. Темата на състезанието тази година беше „Аз Паисий, събрах и написах за моя български род…“ и в него право на участие имаха ученици от областта, които рисуват или пишат.

Малина Димитрова е победителката сред най-малките поети, а Венцислав Иванов спечели първа награда за поезия в групата на децата от 7 до 10 г.
Във възрастова група от 11 до 15 г. наградите отидоха за възпитаниците на литературен клуб „Пегас(чета)“ към Общинския детски комплекс в Стражица. Отличието за поезия журито присъди на Велислава Велинова, която е в шести клас, а за разказ – на седмокласничката Преслава Цанева. Най-добри сред авторите на есета се оказаха Валерия Коларова, ученичка в 6 кл. в 3 ОУ „Св. Св. Кирил и методий“ в Горна Оряховица и Ралица Златанова от ОУ „Иван Вазов“ в същия град.

В третата категория от 15 до 18 г. в раздел поезия първа награда журито не даде. За това пък две момичета получиха отличия за разказите си – Полина Глинджурска, единайсетокласничка от ХГ „Св. Св. Кирил и Методий“ във В. Търново и Лилия Ангарова ученичка в 10 клас от ПГИТМТ в Панагюрище.
В област изобразително изкуство бяха наградени 10 рисунки. Наградата за най-добро колективно представяне отиде при художниците от СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица. Грамоти за масово участие получиха още СОУ „Емилиян Станев“ във В. Търново, ОУ „Иван Вазов“ и СОУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица, Литературен клуб „Пегас/чета/“ към Общинския детски комплекс в Стражица и ОУ „Бачо Киро“ в Бяла черква.

Общо 123 деца на възраст от 5 години до 12 клас се включиха в конкурса. Тази година свои литературни творби изпратиха ученици и от Бургас, Варна и Панагюрище. Журито трябваше да оценява 133 творби, от които 101 рисунки, нарисувани от 96 художника. 27 бяха авторите на поезия и проза с 32 произведения.

Най-малките участници са художниците от ОДЗ „Иванка Ботева“ във Велико Търново, и Христиана Димитрова, която е първокласничка в СОУ „Емилиян Станев“, която е написала и кратък разказ по темата.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

229972_b

Непомръкващият шедьовър в 4 изящни издания

За ценителите на поезията на Шекспир и на блестящия наш преводач Владимир Свинтила „Хеликон“ пусна …