Начало / България / Откриват изложба, посветена на Димчо Дебелянов, в Добрич

Откриват изложба, посветена на Димчо Дебелянов, в Добрич

Изложба на библиотечни документи от фонда си под наслов „Нежния поет“ по повод 125 години от рождението на Димчо Дебелянов /1887-1916/ организира Регионална библиотека „Дора Габе“ , Добрич. Посетителите имат възможност да се запознаят с различни издания на произведенията на големия български поет, речници, сборници с критични анализи, периодични издания, представящи трудния му и динамичен житейски път, неговото живо и вечно творчество, отбелязва ndt1.com.

За краткия и труден жизнен път на елегичния Димчо Дебелянов четем от страниците на луксозна Eнциклопедия на българските писатели, от Речник по нова българска литература, Биография на българските писатели, Био-библиография на Димчо Дебелянов, издание на Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Сборник с факсимилни фотографии, документи, писма и картички, разкриват детството и юношеството на бъдещия поет, кръга от приятели по перо, като Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Гео Милев, мемоарни свидетелства за духовното присъствие на Дебелянов в българската поезия. Интерес представлява художествено-биографичната книга „Живях в заключени простори“ на племенницата му Димка Дебелянова-Каролева, която освен биографична част съдържа и стихотворения, посветени на поета, когото най-често си спомнят другите поети.

В изложбата са представени различни издания с произведенията на Дебелянов като „На бога най светлия син“, луксозно издание на изд. „Захарий Стоянов“ със съчинения, издавани преди и след смъртта му, новооткрити стихотворения, хумор и сатира, проза, рецензии, дневници, писма – до Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Иванка Дерменджийска, до майката на поета, Антология на българската поезия от 1969 г., в която заслужено място заема творческият гений на Димчо Дебелянов и др. Луксозно томче българска любовна лирика на издателство „Дамян Яков“ представя едно от емблематичните стихове на Димчо Дебелянов „Аз искам да те помня все така…“. За любовта на поета в стихове и писма разказва литература, включена в изложбата като „Любовта на най-бележитите български поети, писатели, учени“ от Здравко Дафинов, сборник с теми на Светлозар Игов, периодични издания. Темата за войната в живота и творчеството на поета е представена чрез различни източници, в които е разглеждана.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …