Начало / България / Национална кръгла маса, посветена на библиотеките

Национална кръгла маса, посветена на библиотеките

От днес, 15 март,. В” Бест Уестърн Сити хотел” в София започва работа Национална кръгла маса, посветена на темата за опазване и достъп до книжовното културно наследство в библиотеките. Форумът се организира от Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА), съобщи fakti.bg.

В рамките на проекта на ББИА „Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България”, подкрепен от Фондация „Америка за България” една от основните дейности е създаването на проект за Национална програма за опазване и достъп до книжовното културно наследство в библиотеките.

Първият етап от работата по националната програма бе проучване на състоянието и достъпа до  книжовното културно наследство в библиотеките, което бе извършено през периода юни – октомври 2011 г. Изследван бе и опитът на водещите европейски страни в тази област. Вторият етап включва изработването на самия проектен документ с широкото участие на експерти и представители на библиотечната общност.

На кръглата маса ще бъдат представени резултатите от проучването и ще се обсъдят идеи за национална стратегия, от която се нуждаят библиотеките, за да опазят и направят достъпни своите книжовни ценности. Водещи европейски практики ще споделят Керълайн Пийч, Ръководителка на Консултативния център за съхранение на колекциите в Британската библиотека, и Каро Салминен – експерт по съхранение на дигитални колекции в Националната библиотека на Финландия.

Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА) е неправителствена организация на специалисти в областта на библиотечното дело и научната информация.  Професионалната организация е основана през 1990 г. като Съюз на библиотечните и информационните работници в България. От 2008 г. сдружението носи името Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА). През 2009 г. Българската библиотечно-информационна асоциация има 1093 индивидуални и 82 колективни членове.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

228076_b

Да чуваш заглъхващото ехо от отдалечаващите се стъпки на познати герои

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Макар преди няколко месеца Карлос Руис Сафон да се пресели …