Начало / Свят / Енциклопедия „Британика“ спира да излиза на хартия

Енциклопедия „Британика“ спира да излиза на хартия

След 244 години издателите на превърналата се в световен стандарт енциклопедия „Британика“ спряха публикуването й на хартиен носител. Вместо солидните 32 тома тя вече ще съществува само онлайн и ще опитва да се конкурира със сайтове като Уикипедия.

Фирмата„Encyclopaedia Britannica”, която предлагаше енциклопедията от врата на врата, днес създава 85% от приходите си от онлайн продажби, съобщава dnevnik.bg, позовавайки се на  Би Би Си.

Потребителите вече стигат до информацията от всевъзможни устройства, а данните се обновяват с такава скорост, че в момента, в който енциклопедията излезе от печат, тя вече е остаряла.
През последните години компанията „Encyclopaedia Britannica” постепенно пренасочи енергията си предимно към създаване на образователни компютърни програми.

Компанията е собственост на швейцарския банков магнат Жаки Сафра.

Корените на „Британика“ са далеч назад в епохата на Просвещението, когато се оформя идеята, че би могло познанията и постиженията на човечеството в науката, изкуствата и живота да бъдат събрани в един свод от книги.

След продадени над 7 милиона комплекта се оказва, че този от 2010г. е последният. Лондонският вестник“Гардиън“ коментира, че за едни това ще е символ на това, че в наши дни нещо наистина се е объркало, докато други ще се чудят как този книжен динозавър е оцелял до днес.

Самият Дрожд Коз – президент на „Encyclopedia Britannica”, казва, че енциклопедията се превърнала в антика в самото издателство и че тази година хартиеното издание ще донесе не повече от 15% от приходите. Останалото се получава от софтуерните продукти и интернет сайтовете, включващи и речниците „Merriam-Webster”, и посещавани през миналата година от над 450 милиона потребители.

Въпреки това сравненията с Wikipedia определено не са в полза на „Британика“. Англоезичната версия на Wikipedia има близо 3.9 милиона статии и е безплатна, докато пълната „Британика“ е с около 120 хиляди и двете DVD струват 30 долара в онлайн книжарниците, посочва „Гардиън“.

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

image0

Джеймс Патерсън интервюира стотици войници за нова книга

Помага му сержант първи клас Мат Еверсман Мат е истински американски герой, който ръководи рейнджърите …