Начало / Автори / Навършиха се 90 години от рождението на Джак Керуак

Навършиха се 90 години от рождението на Джак Керуак

Вчера се навършиха 90 години от рождението на писателя Джак Керуак, отбелязва mediabistro.com. Видният представител на американската литература почина през 1969 г. на едва 47 години, заради дълги години злоупотреба с алкохол. Един от най-влиятелните представители на бийтпоколението – Керуак, остави своята следа в световната литература с творби като „По пътя” и „Бродягите на дхарма”. Негови творби могат да бъдат намерени и в българските книжарници.

Междувременно стана ясно, че единствената пълна пиеса от известния автор ще дебютира на сцена тази година, съобщи „Гардиън”. Пиесата се нарича „Бийт Поколение” и е написана преди 55 години и беше открита в склад в Ню Джърси през 2005 г. Тя ще бъде играна в театъра „Merrimack Repertory Theatre” и в университета „University of Massachusetts Lowell”.

Произведението е от 3 акта. Разказва ден от живота на вечно пияния и дрогиран Джак Дълъуз, който е прототип на самия Керуак. Писателят я пише през 1957 г., скоро след публикуването на „По пътя”. Той изпраща труда си на много продуценти и актьори, включително Марлон Брандо, в опит да го лансира, но проекта така и не предизвиква интерес. Това принуждава Керуак да накара агента си Стърлинг Лорд да го замрази.

 

Фото: en.wikipedia.org

Свързани заглавия
Джак Керуак молил Брандо да направят филм от „По пътя”
Първият роман на Джак Керуак е на книжния пазар
Книгите на Чарлс Буковски са най-крадените в американските книжарници
Ще се снима филм по романа „Биг Сур” на Керуак

Книгите на Джак Керуак тук

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …