Начало / Свят / Фестивалът в Единбург ще пресъздаде легендарната писателска конференция от 1962 г.

Фестивалът в Единбург ще пресъздаде легендарната писателска конференция от 1962 г.

Единбургският международен фестивал на книгата и Британското консулство ще пресъздадат легендарна пресконференция на писателите от 1962 г., пише „Гардиън”. Половин век по-късно се очаква да присъстват над 50 автори, които да дискутират писането и неговото влияние върху модерния живот. Събитието ще се проведе през август и ще бъде предавано пряко по интернет в цял свят.

През 1962 г. в Единбург се провежда една от най-мащабните писателски конференции. Присъстват имена като Уилям Бъроуз, Норман Мейлър и Хю Макдиармид. Любопитен факт е, че Бъроуз дискутира с Макдиармид разсъждения на Лев Троцки и тогава Макдиармид нарича руския автор „космополитен боклук”.
50 години по-късно писателите отново ще дискутират подобни теми – стил срещу съдържание, какъв подход е необходим, когато се пише роман, какво е лицето на международната литература, трябва ли литературата да се смесва с политиката, цензурата днес и бъдещето на книгите. Повече детайли за събитието ще бъдат разкрити през юни.

………………………..
Хю Макдиармид е псевдоним на шотландския поет Кристофър Мъри Грийв, роден през 1892 г. Той е от най-значимите имена в шотландската литература през ХХ век. Баща на модернизма в страната. Бил е комунист, но нетипично за комунистите – и националист. Обвинен в плагиаризъм, отговаря – „Колкото по-голям е плагиаризмът, толкова по-велико е произведението на изкуството”. Писал е и нехудожествени творби за шотландската история, както и е превеждал от шотландски диалекти. Умира през 1978 г.

Фото: poetryarchive.org

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Coverjpg

Съвременна клайнианска психоанализа

Юлия ПЕТКОВА След сборника „Психоанализа в България: тук и сега“, подписан от български аналитици и …