Начало / Свят / Литературните критици в САЩ наградиха Едит Пърлман и Джон Гадис

Литературните критици в САЩ наградиха Едит Пърлман и Джон Гадис

Писателката на кратки разкази Едит Пърлман и историкът Джон Гадис бяха наградени от Американското национално дружество на литературните критици, съобщава „Уошингтън Поуст”. Пърлман беше отличена в категорията за проза, а Гадис в тази за биография.

Едит Пърлман е призната от критиците, но нейното име не е популярно сред масовата аудитория. Призът тя получи за колекцията си „Бинокулярно зрение: Нови и избрани истории”. Творбата беше финалист на Националните награди за книги и спечели „PEN/Malamud” за художествена проза. Много от разказите се фокусират върху живота на евреите след Втората световна война.

„Някои бежанци от Европа минаваха през моя роден град по време на войната, а други срещнах през годините. Всички се опитват с по-голям или по-малък успех да се приспособят към Новия свят. Тези хора са дълбоко травматизирани от това, което се случи, но не губят време в самосъжаление”, казва Пърлман, която израства в Провидънс

Историкът Гадис впечатли с „Джордж Ф. Кенън” – биографична книга за една от най-ключовите фигури по време на Студената война. Гадис е признат за един от най-авторитетните учени по тази тема.

Няма парични премии за наградените.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …