Начало / България / Читалищни работници: Няма финансиращи програми за културна политика

Читалищни работници: Няма финансиращи програми за културна политика

Над първата по рода си национална стратегия за развитие на българската култура работи министерство на културата в момента, съобщи по време на работна среща с читалищни деятели от област Хасково в Димитровград днес Силва Хачерян, началник отдел „Регионални дейности“ във ведомството и координатор на работните групи по проекта, които са близо 20. В състава им са включени граждански организации и външни експерти, отбелязва  ngobg.info.

1 юли е срокът, в който стратегическият документ следва да бъде готов. За да отговаря той адекватно на потребностите в отделните региони на страната, от министерството ще предприемат поредица срещи, както и допитване до общинските администрации с анкетни карти, които да откроят спецификата и богатството на всеки от регионите, коментира Силва Хачерян.

Сред дискутираните по време на форума теми са били липсата на финансиращи програми за значими дейности в сферата на културата, възможностите за категоризация на читалищата, съобразно развиваните школи и дейности, повишаване на квалификацията на читалищните секретари и настоятели, както и привличането на млади хора и семейства в тези институции.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …