Начало / България / Читалня „Нордика” се открива в Столична библиотека

Читалня „Нордика” се открива в Столична библиотека

Читалня с художествена, научна, учебна и справочна литература на датски, фински, норвежки и шведски езици ще бъде открита на 5 март в Столична библиотека, съобщи на сайта си институцията. За първи път в обществена библиотеки от страната се открива подобна читалня, която ще работи за популяризиране и разпространение на културата и литературата на страните от Скандинавския север в България.

„Нордика” е част от Центъра за интеркултурен диалог на библиотеката и е създадена с подкрепата на посолствата на Дания, Финландия, Норвегия и Швеция. Тя е резултат от тяхното дълбоко разбиране, че публичните библиотеки са най-достъпните културни институции, които подпомагат процеса на образование, разширяват познанията и дават възможност на хората за развитие и просперитет.

Началният й фонд наброява над 500 заглавия от класически и съвременни автори от Скандинавския север, списания, речници, учебници и мултимедия.
Основната част от книгите са от личната библиотеката на телевизионната журналистка и критичка Васа Ганчева и са дарени от нейната сестра – специалистката по скандинавски литератури и култура проф. Вера Ганчева.

Ще има и книги, предоставени от “Библиотеката нордика” към специалност – Скандинавистика в СУ „Св. Климент Охридски”.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …