Начало / България / Литературно четене и джаз на церемонията по обявяване на номинациите за наградата „Хеликон”

Литературно четене и джаз на церемонията по обявяване на номинациите за наградата „Хеликон”

„Много се радвам, че съм номинирана за наградата „Хеликон”. Аз вече съм я печелила, но дадох си сметка, че не бива да прекалявам и трябваше да се „скрия”, но този период вече приключи. Радвам се, че „Нобелистът” е тънка в сравнение с „Физика на тъгата” и „Златният дъжд””, заяви Елена Алексиева. Тя беше първият автор, който получи грамота на първата официална церемония по обявяването на кандидатите за наградата „Хеликон”, която се състоя в столичната книжарница „Хеликон-България”.

Водещи на литературната вечер бяха председателят на журито Юри Лазаров и Андрей Захариев.

Заради здравословни проблеми Георги Господинов пропусна церемонията, но грамотата получи съпругата му Биляна Курташева.
„Третата номинация е за изненадата на журито”, възкликна Захариев и представи дебютанта Владимир Сунгарски. „Изненадан съм, не съм подготвен, дори не знам какво да ви прочета“, заяви авторът на  „Златния дъжд”.

Литературните четения бяха „насечени” от брилянтната боса нова на Мариана и Венци от група „Acoustik Soul”.

 

 

………………………………….
„Нобелистът” на Елена Алексиева
Една топла пролетна привечер луксозен автомобил прекосява центъра на София на път към Университета. В него е Нобеловият лауреат за литература Едуардо Гертелсман, дошъл в страната на среща със своите български читатели. През нощта обаче писателят изчезва безследно от хотела си, а на следващата сутрин в телевизията се получава загадъчен видеоклип, в който неизвестни похитители искат откуп за отвлечения нобелист.

Три дни по-късно край обезлюденото село Малиново е открит трупът на писателя Асен Войнов, облечен в дрехите на Нобеловия лауреат.

Разследването е възложено на инспектор Ванда Беловска. Подложена на силен политически натиск от ръководството на Системата, постоянно заплашвана от своя шеф, Беловска не подбира средствата, които могат да я отведат до истината. Водена от максимата, че единствено престъпникът знае всичко за престъплението, тя се забърква в съмнителни отношения със съмнителни хора, тласкани от болезнени и налудничаваи амбиции.

Със съсипан личен живот и билет, купен от неин информатор, инспектор Беловска най-сетне стига до Цюрих, където могъща литературна агенция буквално отглежда нобелисти. В битката за слава и огромни тиражи всичко е позволено.

Но къде все пак е Гертелсман? И кой ще бъде българският Нобелов лауреат?
………………………….

„Физика на тъгата”  на Георги Господинов
Аз сме. Едно момче говори – от подземния лабиринт на Минотавъра, от мазе в края на Войната, от приземна квартира през 1970-1980-те, от старо бомбоубежище утре.

Роман за емпатията и нейното чезнене, за световната есен, за минотаврите, заключени в нас, за възвишеното, което може да е навсякъде, за елементарните частици на тъгата и вечното време на детството, което ни предстои.

Роман с преплитащи се коридори, отклонения и стаи, който смесва минало и настояще, мит и документ. Събира истории и животни от всеки род, прави капсули на нетрайното заради онзи, който има да идва – постапокалиптичен читател, бог или охлюв.
……………………………………….

„Златният дъжд” на Владимир Сунгарски

Съдържа три сюжетно свързани мини романа, които, повече или по-малко, принадлежат на криминалния жанр и чието действие се развива през 193 и 207 г. сл. Хр. в Рим, Антиохия, Александрия и Мемфис. Трите произведения оформят едно цяло, защото са тематично свързани и главните действащи лица са едни и същи.

ИМПЕРАТОР КОТРИКС – ЯНУАРИ – МАРТ, 193 Г. СЛ. ХР., РИМ.
Книгата описва един от най-бурните и скандални епизоди в историята на Рим, когато се случва цяла поредица от държавни преврати и само за няколко месеца трима императори сядат на престола (Комод, Пертинакс, Дидий Юлиян). Това е разказ на очевидец и пряк участник в тези драматични събития и предлага интересен поглед към политическия живот в онези времена.

ДНИТЕ НА КИБЕЛА – 22 МАРТ, 207 Г. СЛ.ХР., РИМ.
Тиберий, известен още и с прозвището си Крадеца на съкровища, приближен на императора Септимий Север, е натоварен с деликатното разследване на убийството на сенаторски син. Самият Тиберий решава да тръгне по стъпките на жертвата и на свой ред да проникне в храма, в опит да попадне на загадъчния убиец. Разследването, обаче, претърпява няколко знаменателни обрата.

СИРЕНА – 21 АВГУСТ, 207 Г. СЛ.ХР., АЛЕКСАНДРИЯ, ЕГИПЕТ.
Един от най-близките приятели на Тиберий, Котрикс, се сблъсква със загадъчна и могъща гилдия морски търговци, а в същото време е измъчван от призрачното присъствие на невидима жена. Преследвайки враговете си и привлечен от тайнствената жена, той се озовава в Египет, най-напред в град Александрия, а после и в Мемфис.

 

Свързани заглавия
Елена Алексиева, Георги Господинов и Владимир Сунгарски са номинирани за наградата „Хеликон”
Зимните номинации за наградата „Хеликон” ще бъдат обявени утре

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

3163

Французите събират пари за ръкопис на маркиз Дьо Сад

„120-те дни на Содом” е писан в Бастилията Писател и политик, аристократът се противопоставя на …