Начало / Свят / Днес е Световният ден на книгата на ЮНЕСКО

Днес е Световният ден на книгата на ЮНЕСКО

Днес се отбелязва Световният ден на книгата под егидата на ЮНЕСКО. Той е съпроводен със събития в 100 държави, а тази година съвпада и с Деня на книгата във Великобритания.

В Обединеното кралство това е най-големият книжен фестивал и целта му е да насърчи любовта към литературата у децата, пише „Гардиън”. Мотото му е: „Да помогнем на децата да открият удоволствието от четенето”. Във Великобритания по повод празника са раздадени 14 милиона ваучери за книги на деца. На литературни четения своите нови разкази ще четат майстори на писането като Нийл Геймън, Антъни Хоровиц и Джулия Доналдсън.

Освен това осем нови книги днес ще бъдат безплатни в книжарниците. Сред тях са последното приключение на Мечо Пух и специално издание по случай 25-годишнината на детската поредица „Къде е Уоли”. Министър-председателят Дейвид Камерън изрази пълната си подкрепа към събитието.

Световният ден на книгата на ЮНЕСКО се празнува за първи път през 1995 г. Тогава е бил на 23 април. Връзката между 23 април и книгите е направена за първи път от испански търговци на книги като отдаване на почит към великият Мигел де Сервантес, който е починал на тази дата. 23 април се смята за годишнина от рождението и смъртта и на Уилям Шекспир, но това не е съвсем точно. Сервантес умира на 23 април според Грегорианския календар, но по това време в Англия се използва Юлиянският. Шекспир де факто е починал 10 дни след Сервантес.

23 април обаче не отпада като празник. Тогава се отбелязва Световната нощ на книгата, когато се разменят безплатни книги, а книжарниците организират четения, авторско писане от читатели и много други забавления.

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …