Начало / България / Елена Алексиева, Георги Господинов и Владимир Сунгарски са номинирани за наградата „Хеликон”

Елена Алексиева, Георги Господинов и Владимир Сунгарски са номинирани за наградата „Хеликон”

Журито на наградата „Хеликон” за нова българска художествена проза в състав Кристин Димитрова, Калин Донков, Андрей Захариев, Йордан Ефтимов и Юри Лазаров – председател,  след гореща дискусия избра трите книги, които печелят зимните номинации. Те са „Нобелистът” на Елена Алексиева (издателство „Сиела”), „Физика на тъгата” на Георги Господинов (издателство „Жанет 45”) и „Златният дъжд: Три мистерии от античността” на Владимир Сунгарски (издателство „Парадокс”).

Журито прочете и обсъди над 40 книги с българска художествена проза преминали през книжарниците на „Хеликон” в периода от ноември 2011 г.  до средата на февруари 2012 г. Другите книги, които членовете на журито отбелязаха и се завъртяха в дискусията бяха „Българчето от Аляска” на Деян Енев, „Симетрия” на Захари Карабашлиев, „Господ слезе в Атина” на Александър Секулов (и трите на „Сиела”), „Обикновени убийства. Криминални разкази с логичен, но неочакван край” на Георги Милев (издателство „Пергамент прес”).

Официалната церемония по обявяване на зимните номинации ще се състои днес, 29 февруари, от 18 часа в столичната книжарница на „Хеликон” в гранд хотел „България” на бул. „Цар Освободител” № 4.

Прочетете още

Obrázek WhatsApp, 2024-04 v 16.55.13_0fc84097

Новото хапче за смях „Тото“

Действа безотказно при малки и големи Новите книжки на френския комикс вече ни радват – …