Начало / Свят / Британски историк сравни режима на Франко с нацизма в „Испанският холокост”

Британски историк сравни режима на Франко с нацизма в „Испанският холокост”

Британски историк написа книга, която разкрива потресаващата истина за Испания, съобщава английският „Телеграф”. Историческият разказ описва трудностите, през които са преминали испанците за да се превърне страната им в демократичната монархия, която е в момента. „Испанският холокост” от Пол Престън ще бъде на книжния пазар от 1 март.

Терминът демокрация се прокрадва в испанския парламент едва през 1931 г. – 150 години след появата на Конституцията в САЩ. Но благодарение на вътрешни борби, жестокост и екстремизъм, той просъществува за кратко време. Първо е Гражданската война, след това режимът на генерал Франко, който продължава до неговата смърт през 1975 г.

В книгата си Престън пише, че на територията на страната е имало повече жестокости, отколкото се предполага. Че виновниците не са наказани. Според историкът, много последователи и потомци на Франко, които трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството, продължават  да живеят спокойно в Испания. За събирането на информация по този въпрос са му помагали организации като Испанската асоциация за възстановяване на историческата памет.

Ученият разкрива документирани масови мъчения, изнасилвания и убийства от 1936 г. Отнемани са бебета от родителите им и са продавани на бездетни семейства – националисти. Творбата защитава тезата, че случилото се през ХХ век в Испания не отстъпва на това, на което са били подложени евреите от немските нацисти.

Пол Престън е британски историк, роден през 1946 г. Специализирал се в изучаването на Испания и главно режима на генерал Франко. Сред творбите му са биографии на генерал Франко, крал Хуан Карлос І, няколко книги за Испанската гражданска война.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

126625-hp-hero1-wk25-en__d-obama

Барак Обама събра президентските си спомени в книга

700-те страници отговарят на много интригуващи въпроси Президентът издава книгата си две седмици след поредните …