Начало / Свят / Британски историк сравни режима на Франко с нацизма в „Испанският холокост”

Британски историк сравни режима на Франко с нацизма в „Испанският холокост”

Британски историк написа книга, която разкрива потресаващата истина за Испания, съобщава английският „Телеграф”. Историческият разказ описва трудностите, през които са преминали испанците за да се превърне страната им в демократичната монархия, която е в момента. „Испанският холокост” от Пол Престън ще бъде на книжния пазар от 1 март.

Терминът демокрация се прокрадва в испанския парламент едва през 1931 г. – 150 години след появата на Конституцията в САЩ. Но благодарение на вътрешни борби, жестокост и екстремизъм, той просъществува за кратко време. Първо е Гражданската война, след това режимът на генерал Франко, който продължава до неговата смърт през 1975 г.

В книгата си Престън пише, че на територията на страната е имало повече жестокости, отколкото се предполага. Че виновниците не са наказани. Според историкът, много последователи и потомци на Франко, които трябва да бъдат съдени за престъпления срещу човечеството, продължават  да живеят спокойно в Испания. За събирането на информация по този въпрос са му помагали организации като Испанската асоциация за възстановяване на историческата памет.

Ученият разкрива документирани масови мъчения, изнасилвания и убийства от 1936 г. Отнемани са бебета от родителите им и са продавани на бездетни семейства – националисти. Творбата защитава тезата, че случилото се през ХХ век в Испания не отстъпва на това, на което са били подложени евреите от немските нацисти.

Пол Престън е британски историк, роден през 1946 г. Специализирал се в изучаването на Испания и главно режима на генерал Франко. Сред творбите му са биографии на генерал Франко, крал Хуан Карлос І, няколко книги за Испанската гражданска война.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …