Начало / Читатели / Книги за дълъг уикенд

Книги за дълъг уикенд

Време е да посегнем към заглавията, за които цяло лято няма време

Obrázek WhatsApp, 2024-08-01 0.49.33_00d5019e

Месец на славни дати е септември – нали на 6-и отбелязваме Съединението на България, а на 22-и пък е Денят на независимостта. Календарът през 2024-а така се е подредил, че обещава и за двете дати дълги уикенди. А лятото, честно казано, се напътувахме… така че сега е време за книга!

Използваме дните, та да разтворим най-сетне някои заглавия, за които все няма време. Дългите септемврийски уикенди са хубав повод и да се поглезим с нещо ново от книжарниците.

Хващаме в ръце с особено удоволствие книга през септември – ето няколко предложения

1

Български автор за празниците

Нали и двете дати, които отбелязваме, са част от израстването ни като нация – затова и хубави, носещи българщината книги, са добре дошли сега. Може това да е „Нишка“един от най-големите хитове на лятото. Виктория Бешлийска ни предложи трети роман и бързо убеди всички, че израства като писател с всяка следваща книга.

Ако сред онези, които все отлагаме да прочетем, е и „Истории от ръчния багаж“ на Георги Милков, крайно време е да поправим тази грешка. Сюжетите по страниците зареждат с оптимизъм, пък и са едно необикновено пътешествие.

И трето българско заглавие добавяме – един от историческите романи на Цончо Родев. „Тътени“ е първата част от трилогията му за Сливен. Необикновеното бунтовно минало на нашия град със сигурност ще ви изненада!

2

Септември пак влизаме в час

Важи за децата, но и два пъти повече за големите. Лятото с неговата еуфория е зад гърба ни, затова е време да се погрижим за себе си. Бриана Уийст ни предлага наръчник, който да се превърне в пръв наш приятел, когато се нуждаем от нови стойности, от преоценка – със сигурност ще откриете въпросите, които си задавате, по страниците на „101 есета, които ще променят начина ви на мислене“.

Полезна в това отношение ще ви е и „12 рецепти за щастие“ на нашата Росица Якобс. Авторката нашумя извънредно много с книгата-изповед „Умрях, за да живея“.

А своите принципи за цял живот добавя и Арнолд Шварценегер – първият от тях, който ни кара да разтворим едноименната книга, е следният: „Бъди полезен!“

3

Четиво, което увлича

Обичаме да гълтаме страниците на някоя книга, забравяйки съвсем за всичко наоколо – такава е новата на Дейвид Балдачи „Само лъжи“. Тя е начало и на нова поредица, като в централната роля очевидно ще се върти бившата полицайка Мики Гибсън.

Нел пък има съвсем други проблеми – прехвърлила е 40-те, а светът се променя ужасно бързо. Вместо да се тревожим обаче по-добре да се засмеем – такова е мотото и на Александра Потър, която ни предлага „Признанията на една неудачница на 40 и няколко години”.

Мечтателите ще се зарадват и на „Джейн Остин и изкуството на думите“ – както си личи по заглавието, това е книга, която пресъздава живота на известната писателка. Нищо чудно, след като прочетете романа на Катерине Бел, да посегнете отново към „Гордост и предразсъдъци“ или пък „Ема“.

Разгледайте още много предложения за дълъг уикенд в „Хеликон“. Намерете време за себе си, разтворете книга… така ще почувствате и празника с цялата си душа.

Текст Краси Проданов
Снимки от @helikon.bg

Прочетете още

456967248_1142262790836_4109330905068423573_n

„Градинарят и смъртта“ – красиви думи изпод грамадата на времето

Четвъртият роман на Георги Господинов е в книжарниците Книгата излиза точно насред най-голямата суша, градините …