Начало / Свят / „Полунощ в Париж” на Уди Алън взе „Оскар” за сценарий

„Полунощ в Париж” на Уди Алън взе „Оскар” за сценарий

Романтичният „Полунощ в Париж“, подплатен с голяма доза от типичната ирония на Уди Алън, взе наградата на Американската филмова академия за най-добър сценарий.

Сюжетът е за млад холивудски писател, работещ върху първия си роман. Във френската столица, където е на пътешествие с годеницата си, той се пренася в нощния живот на няколко предишни епохи. Всяка вечер в полунощ героят среща прочути творци – Ърнест Хемингуей, Франсис Скот Фицджералд и жена му Зелда, Салвадор Дали, Ман Рей, Луис Бунюел, Тулуз Лотрек, Пабло Пикасо, Едгар Дега. Американската писателка  Гертруд Стейн рецензира романа на начинаещия писател след ходатайство на Хемингуей.

Прекрасното пътуване в някогашния литературен Париж заслужено взе „Оскар”. Лентата беше номинирана и в категорията за най-добър филм. Това не е първата награда на Уди Алън за сценарий. Той има „Оскар” в тази категория и за филма си „Хана и нейните сестри” (1978) и „Ани Хол” (1977).
Американските филмови награди бяха връчени снощи. Като най-добър филм беше отличен черно-белият ням филм „Артистът” – той взе пет „Оскара”. Жан Дюжардин и Мерил Стрийп бяха отличени за най-добри артисти в главна роля.

Прочетете още

С актрисата Лили Сучева, която чете откъс от романана премиерата_

Гергана Лаптева за новата си книга: Написах „Момичето от портрета“ с тангата на Гардел и Пиацола

Шепа българи в чужд свят са съхранили страната в сърцата си Книга след книга, стилът …