Начало / Автори / Писателите, които са тръгнали от мизерията и са станали богати

Писателите, които са тръгнали от мизерията и са станали богати

Много писатели едва свързват двата на края. Голяма част от тях дори работят „редовна” работа, а пишат отделно. Има обаче и случаи, при които автори стават световноизвестни и животът им се подрежда повече от добре, поне що се отнася до материалните неща. Сайтът huffingtonpost.com дава примера подобни примера:

1. Джоан Роулинг. Тя е била самотна майка, която живеела в апартамент, населяван от мишки в Единбург, когато завършва първата си книга. Прекарвала почти цял ден в кафенета, защото не можела да си позволи отопление. Първата й сделка е за 10 000 паунда. Малко по-късно стават 100 000. Сега авторката на серията за Хари Потър е по-богата от английската кралица.

2. Стивън Кинг. Бил е общ работник и портиер. Със съпругата си са оцелявали с нейните студентски заеми. Заемал пари от бабата на жена си, за да си купи обувки. Първата му сделка за книга е едва 2 500 долара. Изведнъж  постига печалба от 400 000 долара. За да отпразнува случая купува на съпругата си сешоар.

3. Чарлс Дикенс. Класикът е бил принуден да мизерства със свои роднини. Баща му е хвърлен в затвора, защото не си е плащал данъците. Напуска училище, за да работи на 10-часов работен ден в склад. Успява по някакъв начин да стане журналист. Започват да се публикуват негови творби на части в издания от онова време и всичко се променя.

4. Джордж Оруел. Искал е да учи в колеж, но не могъл да си го позволи, затова става полицай в Бирма. Живее  мизерно в Лондон и Париж, понякога като бездомник, понякога с временна работа. Записва се като доброволец в гражданската война в Испания. След това започва да си изкарва хляба си, пишейки ревюта на книги. След 40 постига успех с антикомунистическите си творби.

5. Сандра Сиснерос. Заедно с родителите си живеели в един от най-бедните квартали на Чикаго. Тя имала 6 братя. Едва имало прехрана за всички, но майка й много обичала да чете и я водила често в библиотеката. Именно опита й обаче помага тя да постигне успехи, както в университета в Айова, така и след това.

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …