Начало / Любопитно / Пъзелите – неочакваният помощник за добра форма

Пъзелите – неочакваният помощник за добра форма

Носят ни удоволствие и радост

alicia-christin-gerald-9Sw7q5k9nw8-unsplash

29 януари е техният празник – трудно е да се проследи откъде и как се е появил световният им ден, но поне може да опитаме да подредим някой пъзел! При това историята на пъзелите наистина е дълга – първите се раждат още през 18. век. За техен родител спокойно може да обявим Джон Спилсбъри. Англичанинът бил картограф и дърворезбар, като решил по този начин да направи изучаването на различните държави по-забавно. Самите парченца изработвал с трион.

Антистрес терапия

В наше време пък служат и за нещо, което Спилсбъри нямало как да предвиди в онази епоха… Пъзелите са чудесно средство да преборим стреса. Начин са да посветим повече време на себе си. Могат да повишат и мотивацията ни. А заедно с това – да оправят и отношения, особено ако предпочетем да ги редим с компания.

Според едно изследване пъзелите са и начин да си помогнем срещу Алцхаймер или деменция. Това се получава, тъй като реденето на пъзел поддържа жива мисълта. С това подпомагаме растежа на нови нервни клетки и укрепваме връзките помежду им.

Смята се, че хората, които обичат да редят пъзели, намират по-лесно решение в трудни ситуации. Просто те се опитват да свържат наглед разнородни неща – парченцата пъзел, като през цялото време работят с въображението си, за да достигнат до крайния резултат, с други думи, подредения пъзел. Тези умения се отразяват и на живота им.

За начинаещи и за специалисти

Добре е да знаем каква е спецификата на различните пъзели… Смята се, че лесните – или детски, са до 500 елемента. Броят на парченцата всъщност започва от няколко десетки, за най-малките. Колкото повече са елементите, толкова по-трудна може да е и картината за подреждане. Ако искате да пробвате силите си с нещо достатъчно сериозно, но нямате опит, пъзел от 1000 парченца е добър вариант за вас. Майсторите, то се знае, се целят нагоре – има и пъзели от 2000 части.

Пъзелите отразяват всъщност и другите наши интереси. Ако обичаме изкуство, може да потърсим репродукция на картина. Ако ни умиляват природни картини – изобилието е голямо. Напоследък се нароиха и пъзели с български мотиви.

puzzle01

Пъзелът е и чудесен подарък

Ето и няколко предложения специално за Световния ден на пъзела… Може да го отпразнувате например с пъзел на Вавилонската кула – от цели 2000 части. Създаден е по картината на Питер Брьогел Стари. Или пък да го свържете с още нещо любимо – четенето. Защото в „Хеликон“ например има и пъзел с Алиса – той е от 1000 части. За по-малките… или пък по-ленивите – съвсем на място е пъзелът със Слънчевата система, който е от 500 части.

Важно е да намерите собственото си вдъхновение. И да си подарите време… Пъзел с чаша какао е хубава рецепта за днешния ден. А всъщност и за всеки!

Открий своя пъзел в „Хеликон“

Текст Краси Проданов
Снимки: bao sabrina и Alicia Christin Gerald за Unsplash и автора

Прочетете още

girl-8679781280

Книги за нечетящи хора

Скъпи нечитатели, този списък е специално за вас 23 април е млад празник, който обаче …