Начало / Свят / Първият детективски роман обратно в печатница след 150 г.

Първият детективски роман обратно в печатница след 150 г.

„Мистерията Нотинг Хил”  – първият детективски роман, е преиздаден за първи път след 150 години, съобщи „Гардиън”. Автор е Чарлс Феликс, което всъщност е псевдоним на журналиста и адвокат Чарлс Уорън Адамс. Книгата, излязла за първи път 1862 г., е публикувана сега от Британската национална библиотека.

Романът е отпечатан  между 1862 и 1863 г. на части в популярното списание по онова време „Веднъж в седмицата”.

Макар „Лунният камък” от Уилки Колинс (1868 г.) и „L’Affaire Lerouge” от Емил Габорио (1866 г.) също да са били определяни като първите детективски книги, от Британската национална библиотека са убедени, че пионерът е Адамс. Това потвърждава писателят Джулиан Симънс още през 1972 г., като определя пионерството на произведението за несъмнено.

Когато се появява за първи път, „Мистерията Нотинг Хил” получава добри отзиви. Съвременната критика е на мнение, че Чарлс Феликс е използвал похвати, които стават разпространени в детективските творби чак през 20-те години на ХХ век.

Интересен факт е, че книгата е илюстрирана от Джордж дю Морие, дядо на Дафни дю Морие. Изданието на библиотеката включва илюстрациите от 1862 и 1863 г.

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …