Начало / "Четящият човек" / Книги за дълъг уикенд

Книги за дълъг уикенд

Особено подходящи са за септемврийските празници

oksana-kurochkina-L_0xsyDu1dI-unsplash

Лятото отшумява, но… сега идва времето за четене! Слънцето вече не изгаря като в юлските дни, пък и честно казано, и мухите не са толкова нахални. Затова сякаш септември е сътворен за четене на открито, някъде на смесена сянка и любимо питие. Още повече, че и септемврийските празници ни подтикват към такива занимания. Събират се доста почивни дни покрай 6 и 22 септември, които веднага може да посветим именно на четене.

Книги за дълъг уикенд – това са хитови заглавия, които хващат още от първата страница и ни карат да четем безспир! Сред тях има романи, с които да преоткрием себе си или пък изящни романтични истории. От трилърите навява хлад – както си му е редът, а някои заглавия разказват историята на големи или пък спорни личности от нашата епоха.

Огледайте ги и си доставете това удоволствие – хубава книга и през септември!

237460_b
За мечтатели – „Фрида“

Книгата на Хейдън Херера представлява повече от изчерпателна биография на една от най-харизматичните личности на миналия век. По нея беше създаден и филм, като Салма Хайек се превъплъти в кожата на художничката. За тази своя роля тя бе номинирана и за „Оскар“. Интересното е, че преди да посети Мексико през 1976-а, Херера въобще не била чувала за Фрида Кало. Там обаче попада на нейна изложба – и вихърът от енергия покрай мексиканката я поглъща напълно. Седем години по-късно книгата на писателката, която е историк по професия, вече е факт. Чудесна е за вълшебен уикенд през септември!

2677207_b

За романтици – „Японският любовник“

Авторката на тази книга е родена в МалайзияРани Маника израства в четене на Маргарет Атууд, Марио Пузо и други големи имена. Книгите ѝ са отражение на най-енигматичната част от душата на азиатеца. Тя запазва очертанията на далечната култура като приказка, но в същото време помага да разберем начина на мислене на онези хора. Така е и в „Японският любовник“ – красива, тъжна и дръзка едновременно книга, в която Парвати е разкъсвана между чувствата и дълга си… Животът ѝ е провален от японската окупация, останала без съпруг тя открива неочаквано страстта в отношенията със своя деспот. Дали обаче можеш да наречеш врага си свой любовник? Драматична и романтична едновременно история, която ще направи различни септемврийските ви дни.

240300_b

За носталгици – „В обувките на някой друг“

Ако вече чувствате носталгия по отиващото си лято, просто се събуйте някъде навън и разтворете тази книга. Джоджо Мойс има перфектна рецепта срещу всякакви трудни мисли – красив сюжет, в който трудните моменти се редуват с проблясъци на щастие. „В обувките на някой друг“ тя пише в сложен за самата нея житейски период, като признава, че някои от елементите в книгата преживява сама… Истински е и Сам – мъжът, който има за задача да изправи на крака сломената Ниша. Е, в живота нещата винаги са малко по-сложни, отколкото на книга, но Джоджо Мойс притежава умението да ни доближава до героите си, да ни позволява да нахлузим техните обувки. И да разберем, че със сигурност ще намерим рецепта и за себе си, когато не ни е до нищо. А книгата се чете с наслада и е прекрасна компания за септември – отпийте от нея!

240963_b

За пътешественици – „Пътуването“

Две сестри тръгват на прелестно пътешествие – към сватбата на своя приятелка, но по пътя нещата се усложняват и внезапно колата се оказва… препълнена. Идеална ситуация за бъркотии, главоболие и остри погледи, от която Бет О‘Лиъри се възползва максимално. И създава книга, с която и да се посмеем, и да помечтаем и ние за някакво такова пътешествие. Авторката е известна с това, че започва да пише просто за да уплътни времето, докато пътува сутрин за работа – от мъничкия Уинчестър до Лондон. Ситуациите във влака със сигурност са ѝ помогнали за нейните сюжети! А те предлагат да загърбим проблемите и да видим във всяка объркана ситуация всъщност възможност. Правят го и героите на „Пътуването“ – книга, за която се твърди, че е най-добрата, писана от О‘Лиъри досега. Докато пътуваме за празничен уикенд, може да ѝ се насладим и ние!

Още сюжети за дълъг септемврийски уикенд има в „Хеликон“

Книгите подбра Краси Проданов
Снимки: Oksana Kurochkina, Kostiantyn Li и Kinga Howard за Unsplash

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …