Начало / Читатели / Прогнозата днес – жега и хубава книга

Прогнозата днес – жега и хубава книга

Поглеждаме към термометрите и няколко романа

angello-pro-HQE7ryBQ2vE-unsplash

Топлината чупи рекорди тези дни и лятото сякаш се превръща в кошмар… но книгите бързо ни връщат радостта от този сезон! Най-успешни по правило са романтичните истории – нали топлото време е прекрасно за нови пътувания и запознанства. Но летните книги носят в себе си още и много вдъхновение, например за промяна в мисленето или у дома и направо в живота. Точно такива четива помагат да си починем от омагьосания кръг на всекидневието и дори да помечтаем – нещо, което се превърна в лукс напоследък…

Ето няколко заглавия, които са като свеж полъх – страниците им ни уверяват, че всичко ще е наред

Leto

Лято на остров Хатерас

Приятните 26 градуса обещават хубави изживявания, макар че парчето земя край Северна Каролина крие тъмно минало и голяма загадка – в края на 16. век изчезва цялата колония от заселници, като от селището им остават само развалини. Истината никога не излиза наяве.

Джени Хейл обаче рисува по страниците на своята „Лято на острова“ една приятна лятна изживелица. Меган и Тоби се запознават точно на Хатерас. Само че миналото на Меган крие много сенки, които тя се залавя да отхвърля една по една. Дали в книгата ще остане време и за любов… ще научим от самия роман.

Убийствен пек на Кастелоризо

Пак сме на остров, но сменяме териториалните води – Кастелоризо е гръцки, а слънцето пече безпощадно, нагрявайки всичко до 37 градуса. Парчето земя е известно и като най-източния населен остров под гръцки флаг – и наистина, турският град Каш, който се намира в Анталия, е само на два километра от него.

Патриша Уилсън явно не се бои от високите температури, защото изпраща героите от романтичното си приключение „Лятото на тайните“ именно там. Три поколения от една фамилия трябва да теглят чертата под всичко и да се освободят от тайни и минало. Дали обаче винаги е хубаво да знаем какво се крие в преживяното от нас или тези преди нас – отговорът на този въпрос е в книгата на Патриша.

Лятна жега край Комо

Италианското езеро си е спечелило слава на едно от най-романтичните места в Европа. Сега и то е попаднало в прегръдката на сезонните горещини, но поне водата му предлага прохлада – с дълбочината си от 400 м тя сякаш крие всякакви необикновени сюжети.

Този на Кари Елкс в „Лято в Италия“ ни води в една от прекрасните вили край езерото, в която сега летуват сестрите Шекспир. Ненадейно обаче се появява собственикът, с когото е свързано и миналото на една от сестрите. Така че дали приятните дни край езерото не са свършили… или тепърва ще се насладим на сцени, в които драматизмът ще е с дълбочината на самото Комо. Заради всичко това разтваряме с нетърпение „Лято в Италия”…

Сянка търсим и в Ню Йорк

Емблематичният град също се радва тези дни на температури над 30-те. Казват, че най-хубавия месец за посещението му е септември – така че малко изпреварваме туристическия календар, за да видим как се чувстват местните през лятото.

Рене Роузън ни води направо на Парк Авеню – един от най-известните булеварди, който разсича Манхатън на две. Само че онова, което интересува авторката, е редакцията на „Коспополитън“ – списание, славно като самия град. „Лято на Парк Авеню“ ни връща в 60-те, когато този бизнес е в разцвет. Това е и времето, когато се раждат истински легенди. Провокативни корици и смели снимки – това искат Хелън Гърли Браун и Алис Уайс, имена, които са емблема за списанието. Предстои ни да научим тяхната гореща история.

Книги за жегата събра Краси Проданов
Снимки: Toa Heftiba и Angello Pro за Unsplash

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …