Начало / България / Петко Бочаров: След 90-те всеки нов рожден ден е юбилеен

Петко Бочаров: След 90-те всеки нов рожден ден е юбилеен

Доайенът на българската журналистика Петко Бочаров ще навърши 93 години на 19 февруари. „След 90-те всеки нов рожден ден е юбилеен. Такъв ще е и моят, който идва”, казва Бочаров.

На 20 февруари, понеделник, от 18 ч той събира приятели и почитатели в  клуб „Banana Republic“ при Столична библиотека (приземен етаж), пл. „Славейков“ №4 и за да представи последната си книга  „Нашата Via dolorosa“.

„Реших да напиша „Нашата Via Dolorosa”, за да подтикна читателя към размисъл именно по въпроса, който ми задавате – ЗАЩО вървим по  „път на болката” от векове. Прекалено парадоксално звучат подвизите на нашия войник, а ние вечно победени. Само калпавото политическо ръководство ли е виновно? Склонен съм да приема, че да, че то и само то е виновно за националните катастрофи. Момент обаче. Казвате „без край”. Да, прилича на без край, ала не е. Защото вече сме в края. От тук насетне няма да има dolorosa. Палачинката е тръгнала да се  обръща и ние ще я обърнем окончателно. Критичният момент ще дойде на 5 юли 2013, но ще минем и през него. Не се съмнявайте.”, категоричен Бочаров в интервю за marica.bg.

Петко Димитров Бочаров е роден през 1919 г. в София. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет. През 1952 г. започва работа в Българската телеграфна агенция, първоначално като преводач от английски език, а после и като заместник-главен редактор. През 1983 г. се пенсионира. Между 1981 и 1993 г. участва с новини и коментари в телевизионното предаване „Всяка неделя”. Редовните му изяви и колоритният му стил по горещи международни проблеми и събития го правят една от ярките фигури в телевизионния ефир през 70-те и 80-те години. След 1990 г. Бочаров започва да пише и на вътрешнополитически теми. Има редовни рубрики по БНТ в програмата „ТВ око”, в радио „Свободна Европа” и в „Дойче веле”. Днес пише предимно за вестник „Новинар”.

Фото:bg.wikipedia.org

Свързани заглавия
Петко Бочаров с нова книга

Книгите на Петко Бочаров тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

224706_b

Да следваш последните птици на света

Зорница Гроздева, Хеликон Велико Търново Нежен и лиричен разказ за себеотрицанието в името на обещание, …