Начало / Свят / Авторът на „Часовете“ издава нова книга

Авторът на „Часовете“ издава нова книга

Романът излиза с логото на „Пенгуин Рандъм Хаус

michael

Майкъл Кънингам слага по този начин край на своето десетгодишно мълчание. Точно с „Часовете“ – драматична книга, посветена на Вирджиния Улф, Кънингам спечели и „Пулицър“. Екранизираният успешно роман се появи в книжарниците през 1998 г.

Сега 70-годишният вече писател ще предложи на читателите си семейна сага, която се разиграва в Ню Йорк преди и по време на пандемията. Подходът му е повече от оригинален – действието се развива в три априлски дни, по един през 2019-а, 2020-а и 2021 г.

През последните десет години от време на време се замислях:Щом светът изглежда така, защо да пиша?“ – споделя писателят. – Но в крайна сметка може би точно в трудните времена се нуждаем от романи повече от всякога.”

Кънингам казва за новата си книга, че е история за хора, които опитват да се справят с адски обстоятелства. „Сюжетът е за оцеляването – повдига завесата писателят, – но в центъра преди всичко е любовта. Дълбоко ме интересува както любовта, така и чувството на щастие, дали човек живее, както е искал. Но любовта е най-интересна в моментите, когато е изправена пред чудовищно изпитание.”

Роден в Охайо, Майкъл Кънингам завършва английска литература в Станфордския университет. Първите си разкази публикува още като студент. Истински дебют прави през 1984-а с романа Golden States. Привлича вниманието към себе си обаче няколко години по-късно с втората си книга – „Дом на края на света“. В нея разказва историята на трима души, които живеят в необикновен любовен триъгълник далеч от всички.

После следва големият му успех с „Часовете“. Успехът на книгата привлича големи имена и за филма – в ролите са Никол Кидман, Джулиан Мур и Мерил Стирийп. Последната засега книга на писателя е от 2014-а – „Снежната кралица“. Заглавието прави асоциации всъщност както с знаменитата андерсенова приказка, така и с американски израз за кокаин. Новата книга, наречена простичко Day, очакваме през януари догодина.

the-hours-lead-2

Филмът „Часовете“ – създаден по книгата на Майкъл Кънингам, се радва на голям успех и награди от ранга на „Златен глобус“

Информация и снимки: pwf.cz, cuchimes.comgoodreads.com и decider.com

Прочетете още

marquez-gabriel-adv-obit-slide-lp84-superjumbo

Нова книга на Маркес излиза десетилетие след смъртта му

Скоро у нас ще се появи отново и „Сто години самота“ En agosto nos vemos, …